Dimitrie Muscă, APEL către fermieri: Trebuie să mergem la DNA!

Distribuie acest articol!

Pesta porcină africană provoacă din ce în ce mai multe probleme în sectorul creșterii porcului, iar țara noastră este într-un colaps total din acest punct de vedere. Potrivit datelor oficiale, anul acesta a fost cel mai dezastruos de la debutul bolii, cu 45 de complexe de porci afectate și cel mai mare număr de animale ucise. De la apariția pestei porcine africane pe teritoriul României, peste 1,1 milioane de animale au fost ucise din cauza acestui virus.

Cu toate acestea, autoritățile privesc în continuare nepăsătoare la colapsul unei ramuri importante din zootehnie, fără să ia nicio măsură eficientă pentru oprirea acestui proces.

În aceste condiții, fermierul Dimitrie Muscă îi îndeamnă pe fermieri să facă plângeri penale la adresa autorităților responsabile pentru această situație. În emisiunea ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici a lansat un apel către crescătorii de porci.

”Nu suntem noi, fermierii, de vină? De ce nu am făcut niște plângeri penale pe care să le semnăm toți? Haideți să facem mâine dimineață o adresă către DNA. (…) Să nu uităm un lucru: ANSVSA-ul are medici concesionari, care răspund ce câteva comune sau localități fiecare. Acești medici știu fiecare casă de pe raza comunei câți porci are. În mod sigur, în aceste localități se cunoaște activitatea acelor samsari. Medicii concesionari trebuie să răspundă de situația de acolo, pentru că ei știu unde sunt porcii, unde sunt samsarii și mașinile samsarilor de animale.

La fel, în aceste comune există Poliție. Polițistul de acolo nu este polițist dacă nu știe care sunt samsarii, care sunt comercianții de animale. Probabil că nu s-a primit nici de la Ministerul de Interne, nici de la ANSVSA, ordin să intervină și să facă lumină. Noi nu ne opunem creșterii porcilor în gospodăriile populației, dar să respecte și ei legea cum o respectăm noi. Noi respectăm legea întru totul și suntem tot timpul văduviți.

Nu știe Poliția și medicii concesionari că se aduc porci din Ungaria și că intră pentru abator, dar de fapt se duc cu ei și îi comercializează prin comune, iar acum este 10 lei kilogramul de porc în viu? Nu cred că nu se știe. Toată lumea se face că are altă treabă și pur și simpul nu vrem să-i prindem. (…) Haideți să le facem plângere de mâine, haideți să facem ceva, că degeaba ne lamentăm. O facem de prea multă vreme. DNA-ul acesta chiar nu se bagă dacă noi facem o notă scrisă? (…) N-am făcut nimic, nu ne-a primit Guvernul, nu ne-a primit Cîțu, nu ne-a primit nimeni, am stat și ne-am lamentat. Trebuie să mergem peste ei sau trebuie să mergem la DNA. Haideți să o facem noi, pentru că organele abilitate nu vor face nimic”, a precizat Dimitrie Muscă în direct la AGRO TV.


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: