Dictatură în Europa! După România și Franța, urmează Polonia?

După ce autoritățile din România au interzis participarea lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale repetate, după ce justiția din Franța a interzis participarea Marinei Le Pen la alegerile prezidențiale din 2027, președintele Andrzej Duda se teme că ar veni rândul candidaților ultraconservatori din Polonia, unde alegerile prezidențiale sunt programate în mai 2025.
”Agenției pentru Securitate Internă din Polonia (ABW) i s-ar fi cerut să contacteze serviciul secret din România pentru a afla ce fel de materiale au fost folosite de Curtea Constituțională din România pentru a invalida alegerile de acolo”, a spus Stanislaw Zaryn, consilier al președintelui Duda, într-un interviu despre alegerile prezidențiale din 2025.
ABW are sarcina de a feri Polonia de posibile influențe străine în perioada electorală, iar consilierul prezidențial spune că, prin contactarea SRI, serviciul polonez face exact opusul acestui lucru. Potrivit lui Zaryn, ABW a întrebat ce documente a prezentat SRI Curții Constituționale din România, atunci când instanța a invalidat alegerile prezidențiale.
”Aici se aprinde un bec. Pentru că se pare că echipa de la ABW caută să pregătească argumente, documentație pentru posibila contestare a alegerilor”, spune consilierul prezidențial polonez, care mai adaugă că a primit informații ca ABW va încerca să anuleze rezultatul alegerilor, dacă acesta nu este favorabil anumitor grupuri politice din Polonia.
”Informația este surprinzătoare, pentru că acum ar trebui să ne pregătim în primul rând pentru a combate acțiunile Rusiei împotriva Poloniei, nu să ne gândim cum sa producem documentația pentru invalidarea alegerilor”, a spus consilierul președintelui Duda.
Serviciul polonez de informații (ABW) a reacționat spunând că Zaryn minte atunci când vorbește despre crearea unui echipe speciale însărcinată cu analizarea anulării alegerilor din România și contactarea instituției omoloage din România. ABW a confirmat însă că a creat o echipa specială însărcinată cu monitorizarea amenințărilor la adresa procesului electoral din Polonia.
Președintele Poloniei și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu alegerile prezidențiale din România. În urmă cu o lună, el s-a întrebat dacă niște alegeri prezidențiale pot fi caracterizate drept libere câtă vreme în cursa electorala nu se pot înscrie decât candidați favorizați de UE. ”Se pare că acum alegerile din anumite țări – țări democratice, se pare – nu pot fi câștigate decât de cei acceptați de Bruxelles. Am această impresie și nu îmi place”, a spus Duda, care a criticat implicarea Comisiei Europene în viața politică din Polonia și România. El a amintit de informațiile despre influențarea alegerilor din România de către membri importanți ai Comisiei Europene, avertizând că ”rezultatele alegerilor din Polonia trebuie apărate, dacă cineva va încerca să le manipuleze”.
În acest context, Duda a vorbit despre posibilitatea unor manifestații de amploare pentru apărarea integrității alegerilor, sugerând că polonezii ar trebui să-și exercite dreptul la libera exprimare și la adunare, dacă vor percepe amenințări la adresa procesului democratic. ”Poate că va trebui să protestați”, a spus președintele.
Primul tur al alegerilor prezdențiale din Polonia va avea loc pe 18 mai, iar favoritul indicat de sondaje este Rafał Trzaskowski, primarul Varșoviei, candidat al Platformei Civice condusă de premierul Donald Tusk. El este urmat de Karol Nawrocki, candidatul Partidului Lege și Justiției, al lui Jaroslaw Kaczinsky, partid care l-a susținut pe actualul președinte Duda. Nawrocki, un istoric de 41 de ani, este criticat de actuala putere pentru politizarea unor instituții precum Muzeul celui de-al Doilea Război Mondial din Gdańsk și Institutul Memoriei Naționale din Varșovia. Lipsa unei prezențe carismatice și a unei platforme politice puternice pune sub semnul întrebării capacitatea sale de a mobiliza electoratul într-o manieră similară lui Andrzej Duda, în 2015. O priză mai mare la public pare să aibă candidatul clasat pe poziția a treia în sondaje, cu un procentaj apropiat de cel al lui Nawrocki. Este vorba despre Slawomir Mentzen, copreședinte al alianței de extremă dreapta Confederația. Unul dintre acești din urmă doi candidați îl va înfrunta în turul al doilea pe Rafał Trzaskowski, cotat cu prima șansă și în acest ultim act.