Social

Dezastru ecologic: Mii de tone de deșeuri au fost excavate din Lacurile Plumbuita și Colentina din Sectorul 2

Acțiunea Primăriei Sectorului 2 de igienizarea a Lacurilor Plumbuita și Colentina a scos la iveală un adevărat dezastru ecologic ținut sub obroc ani buni de autorități. Munți de deșeuri au fost excavați de pe malurile celor două lacuri și au fost depozitați în apropierea acestora pentru a fi cărați la groapa de gunoi. (FOTO)Pe malul râului Colentina spre exemplu, în capătul străzii Sublocotent Făgărășanu, există un munte de deșeuri înalt de peste șase metri care se întinde pe o distanță de câteva sute de metri. Primăria spune că acolo sunt 4.200 de tone care au fost excavate numai în ultimele două săptămâni. Până în prezent, mașinile ADP-ului au reușit să care la gropa de gunoi doar 800 de tone.

Mai grav este că din aceeași zonă, Primarul Sectorul 2 Radu Mihaiu spune că ar mai fi de excavat cel puțin 10.000 de tone de gunoaie.

„În 30 de ani, foarte mulți oameni au dus gunoiul și l-au aruncat în râu, în apă, și asta ne-a infectat viața noastră, a animalelor, a biodiversității din București. Am văzut berze care aveau cuibul în gunoi. Am văzut lișițe care aveau cuibul în gunoi. Toate lucrurile astea duc la o viața mult mai proastă pentru noi, pentru bucureșteni, pentru că nu putem beneficia de această perlă, de această salbă de lacuri. Asta din cauza mizeriei de acolo.”, a declarat  pentru TVR primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu.În amonte de râul Colentina, se află Lacul Plumbuita. De aici, angajații primăriei ar fi scos alte 3.000 de tone de gunoaie dintre care peste 330, doar de pe insulă.

Activiștii de mediu vorbesc despre un adevărat dezastru de mediu care s-a amplificat de-a lungul anilor cu complicitatea locuitorilor din zonă și nu în ultimul rând, cu girul autorităților care au închis ochii.„Deșeurile din apă sunt toxice atât pentru mediu cât și pentru fauna care există în zona respectivă. Gândiți-vă la aceste plastice care sunt ingerate de păsări cât și de anumite viețuitoare subacvative, și avem dezastrul complet. De fapt este un dezastru de mediu până la urmă, la care omul,  „noi”, între ghilimele,  contribuim cu toate forțele. Cel mai periculos lucru pentru mediu sunt particulele din plastic care încet încet se infiltrează în pânza freatică.”,  este de părere Dan Trifu, vicepreședinte Eco-Civica.Acțiunea de igienizarea a lacurilor din Sectorul 2 a fost demarată în parteneriat cu Apele Române, instituție care ar fi putut preveni astfel de poluări. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button