Politică

Dezastru ecologic într-un lac din Cluj-Napoca. Mii de pești au murit: blocurile și mall-ul au secat izvoarele

Mii de peşti dintr-un lac din Cluj-Napoca au murit, iar Organizaţia pentru Protecţia Mediului şi Combaterea Braconajului (OPMCB) din Cluj susține că se știe de zeci de ani despre această problemă, dar Primăria Cluj-Napoca nu se deranjează sa se implice, pentru că nu reprezintă un câștig de PR,.

„PEȘTII MORȚI DIN LACUL DE LA IULIUS, CLUJ. CAUZE ȘI SOLUȚII

Pentru multe persoane este un șoc sa afle că mii de pesti, de toate mărimile și din mai multe specii au decedat în ultima săptămâna pe Lacul 1, adică lângă Iulius Mall. Cunoșteam situația încă de luni, însă acum revenim cu mai multe clarificări.

CAUZE

– in fiecare an, cel puțin o data se întâmpla acest lucru, se cunoaște la toate nivelurile

– blocurile și mallul au secat izvoarele care se aflau in zona

– tristul eveniment reprezintă un fenomen natural, in termeni simpli: oxigenul din apă se reduce din cauza căldurii, algele se înmulțesc foarte mult, iar peștii nu au nicio varianta de refugiu;

– lipsește aportul de apă proaspătă și oxigenată în lac;

– SE ȘTIE DE ZECI DE ANI despre problemă

– tindem să credem ceea ce ni se aduce periodic la cunoștință este real, și anume faptul că spălătoria auto din zona Auchan și nu numai aceasta deversează ape uzate direct în lac.

RESPONSABILI

– lacul in cauză, împreună cu următorul, Nr 3, sunt in administrarea AJPS Cluj, care cunoaște foarte bine măsurile care ar putea fi luate, însă… “nu se poate”;

– se discuta anii trecuți despre deblocarea unui tunel care ar fi fost blocat fie la construcția iubitului mall, fie chiar înainte cu mulți ani, in anii 70’;

– o parte dintre peștii vii au fost mutați in cursul zilei de marți, însă mare parte dintre cei decedați se pare ca au rămas.

PRIMĂRIA – la bine DA și la rău NU

– lăsam imaginile sa vorbească despre popularea cu peste din urma cu câteva luni, “protagonistul” pescar “de ocazie” oare nu cunoștea problema?

– Primăria Cluj-Napoca nu se deranjează sa se implice, nu reprezintă un câștig de PR, chiar dacă canal/“tunel” este sinonim cu tunelul de metrou 

– propaganda nu menționează și întreținerea locurilor pe care orașul le are, se vorbește despre noi parcuri, noi zone verzi… verzi de la algele in exces, beton, blocuri, b…

– tot Primăria a avizat și permis construirea unor blocuri aproape lipite de lac și a dispus măsuri inexistente pentru Iulius Mall, ceea ce a condus la secarea totală a lacului Nr 2.

SOLUȚII

– acel canal care ar aduce apa proaspăta și permiterea circulației între lacuri, precum la cele dinspre Parcul Est;

– limitarea construcțiilor și a proiectelor imobiliare;

– Proiectul Parcul Est sa devină zona naturală urbană protejată”, transmite Organizaţia pentru Protecţia Mediului şi Combaterea Braconajului. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button