Social

Dezastru ecologic în Bihor: Poluarea provenită după prăbușirea unei galerii de mină se întinde pe 17 km

Poluarea provenită din mina Cornițel se întinde pe Valea Borod pe o lungime de 17 km. Rezultatele analizelor de laborator indică depășiri pentru indicatorii: Fier, Mangan și Zinc, anunță vineri reprezentanții Apelor Române.

Conform acestora, poluarea provenită din mina Cornițel s-a diluat pe râul Crișul Repede la o distanță de 4 km de coada lacului Lugaș și se întinde la această oră pe Valea Borod pe o lungime de 17 km. Din analizele și observațiile făcute de specialiștii Apele Române Crișuri, unda de poluare s-a atenuat în amonte de orașul Aleșd, în zona podului din Tinăud (județul Bihor), din cauza diluării cu apele râului Crișul Repede și a sedimentării suspensiilor provenite din mină, conform Mediafax.

„Având în vedere lungimea cursurilor de apă pe care s-au depus sedimentele, există posibilitatea ca, în cazul unor precipitații abundente, acestea să fie antrenate și prin urmare să producă modificări ale aspectului apei în acele zone”, arată specialiștii.

Rezultatele Laboratorului de Calitatea Apei Crișuri din Oradea indică depășiri pentru indicatorii: Fier, Mangan și Zinc la primele trei puncte de prelevare. Oxigenul dizolvat, pH-ul și conductivitatea au fost în limitele admise pentru corpurile respective de apă în toate cele cinci puncte de prelevare. Nu s-a înregistrat mortalitate pisicicolă.

Angajații Apelor Române Crișuri au semnalat joi o posibilă poluare în zona minei Cornițel. Incidentul s-a produs ca urmare a prăbușirii unei galerii de mină nefuncțională de mulți ani.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button