Dezacord între miniștrii UE de Finanțe. România nu vrea să renunțe la adoptarea cu unanimitate a deciziilor privind impozitarea

România nu susţine trecerea de la unanimitate la majoritate calificată în ceea ce priveşte modalitatea de adoptare la nivel UE a unor decizii în domeniul impozitării, a afirmat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, în cadrul Consiliului Afacerilor Economice şi Financiare (ECOFIN).
În contextul în care miniştrii de Finanţe din UE au dezbătut necesitatea reformării sistemului fiscal pentru o impozitare echitabilă şi eficientă, Florin Cîţu a amintit că politica de impozitare reprezintă un element al suveranităţii şi o pârghie esenţială în stabilirea politicilor naţionale.
În cadrul discuţiilor privind introducerea unui nivel minim de impozitare, oficialul român a amintit că această chestiune reprezintă un aspect problematic pentru România.
De asemenea, Florin Cîţu şi-a exprimat susţinerea faţă de îmbunătăţirea regulilor UE pentru cooperarea administrativă între statele membre.
„Susţinem finanţarea bugetului UE pe baza principiilor echităţii, eficienţei, transparenţei şi simplităţii. Referitor la noile resurse proprii care urmează să fie propuse de Comisia Europeană, suntem deschişi discuţiilor, dar trebuie mai întâi să vedem propunerile concrete şi impactul financiar asupra bugetului naţional”, a precizat Florin Cîţu, care a participat la reuniune, alături de ceilalţi miniştri de finanţe europeni, prin sistem videoconferinţă.
Oficialul român a declarat că România acordă o mare importanţă ponderii echitabile a poverii financiare între statele membre, luând în considerare dezvoltarea economică a acestora.
Ministrul Finanţelor Publice a subliniat că utilizarea impozitării ca sprijin în tranziţia către „economia verde” trebuie să ia în considerare specificităţile economice ale fiecărui stat membru, mai ales în cazul statelor aflate în proces de recuperare a decalajelor.
Implementarea planurilor de redresare a economiei la nivelul Uniunii Europene, sistemul de resurse proprii ale bugetului european, modalităţi de asigurare a unui sistem de impozitare echitabil şi eficient şi adaptarea pieţelor financiare la era digitală au fost principalele teme de discuţii ale reuniunii informale a miniştrilor de Finanţe din UE, la Berlin, în 11 şi 12 septembrie 2020.
Reuniunea din 11 septembrie 2020 a fost precedată de întâlnirea Eurogroup în format extins, care a avut pe agendă trecerea în revistă a dosarelor aferente Uniunii Bancare.
Sursa: Digi24
- Zeci de contracte publice pentru firma partenerei vicepremierului Dragoș Anastasiu: achiziții directe, legături politice și opacitate în cheltuirea banului publicÎn ultimii cinci ani, firma de arhitectură Unith2B, condusă de Hildegard Brandl – arhitectă și partenera vicepremierului Dragoș Anastasiu – a obținut peste 40 de contracte cu instituții publice din România, multe dintre ele fără licitație, prin achiziție directă. Valoarea cumulată a acestor contracte se ridică la zeci de milioane de euro, în contextul în …
- Datoria țării e imensă: 30.000 euro de fiecare muncitor românRomânia este astăzi îngropată în datorii. Peste 200 de miliarde de euro reprezintă datoria publică acumulată de stat, în mare parte de guvernele PSD și PNL, care au condus țara cu o inconștiență greu de descris. Iar nota de plată nu o achită politicienii, ci cetățenii care muncesc cinstit. Raportat la numărul românilor activi în …
- Aproape un milion de bătrâni trăiesc cu pensia minimă – ridicol de mică. Bolojan ia aproape 15.000 euro lunarÎn România, aproape un milion de pensionari supraviețuiesc lunar cu pensia minimă garantată, adică 1.281 de lei – echivalentul a aproximativ 250 de euro. O sumă rușinos de mică, umilitoare, care abia acoperă cheltuielile pentru hrană, medicamente și întreținere. Sunt bătrâni care au muncit o viață întreagă și care astăzi sunt tratați ca o povară. …
- PSD și PNL conduc România ca pe o feudă: corupție, birocrație, baroni locali, sărăcie, datoriiRomânia nu mai este un stat modern. A fost transformată într-o feudă condusă de două clici toxice: PSD și PNL. Totul funcționează pe bază de relații, influență și jaf organizat. Instituțiile publice au fost capturate. Banii publici, furați cu acte. Iar cetățeanul de rând este doar iobagul perfect: plătitor de taxe, fără drepturi, fără speranță. …
- L-ați mai văzut pe Iohannis? L-au aruncat la groapa de gunoi a istoriei postdecembristeZece ani a fost „marele mut” al politicii românești. Klaus Iohannis a stat în fruntea statului cu o aroganță glacială, dar cu o incompetență care a costat România enorm. Astăzi, e dispărut. Nici urmă de el. Nu mai dă interviuri, nu mai ține discursuri, nu mai există. A fost scos din peisaj ca un ambalaj …