PoliticăȘtirile 60m.RO

Desființarea SIIJ nu întrunește normele de tehnică legislativă cerute de lege

Parchetul General avertizează că propunerea legislativă de desfiinţare a Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) este deficitară şi nu întruneşte normele de tehnică legislativă cerute de lege.

Secţia Resurse Umane şi Documentare din Parchetul General a transmis o notă prin care se arată că proiectul legislativ este identic cu cel respins la finalul anului trecut.

Prin nota transmisă joi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, expune punctele de vedere proprii cu privire la propunerea legislativă.

„În ceea ce priveşte propunerea legislativă de faţă, se remarcă faptul că aceasta este identică (‘mot-a-mot’) cu propunerea legislativă pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie înregistrată la Senatul României cu numărul L612/2019, respinsă definitiv de Senat, în calitate de cameră decizională, în şedinţa din 11 decembrie 2019”, se arată în documentul citat de agerpres.ro.

Parchetul a transmis că proiectul este deficitar și necesită modificări substanțiale.

„Au existat în trecut dispoziţii legale care prevedeau trecerea administrativă a cauzelor de la parchete sau instanţe desfiinţate la cele devenite competente (cea mai recentă reglementare în acest sens, aceea cuprinsă în art. 21 din Legea nr. 255/2013 de punerea în aplicare a N Cpp). Soluţia legislativă propusă, discutabilă de altfel, nu a creat probleme în transpunerea ei în practică întrucât legea prevedea în mod expres care sunt parchetul, respectiv instanţa competente (un singur parchet, respectiv o singură instanţă). În cazul SIIJ însă, stabilirea parchetului competent are în vedere mai multe criterii legale, noua competenţă putând varia atât după materie, cât şi după calitatea persoanei, precum şi după teritoriu. Decizia trebuie luată în fiecare caz în parte, acestea fiind motivele pentru care ea trebuie să fie rezultatul unei dispoziţii a magistratului, dispoziţie cu caracter procesual, de aplicare a normelor în materie de competenţă. În situaţia noastră, singura soluţie legală care se întrevede, din punctul nostru de vedere, este emiterea unei ordonanţe de declinare a competenţei”, a mai transmis instituția.

Back to top button