Deputații vor respinge proiectul de lege cu privire la folosirea limbilor minorităților
Președintele interimar al Senatului, senatorul Rober Cazanciuc a afirmat astăzi că săptămâna viitoare deputații vor respinge proiectul de lege potrivit căruia autorităţile locale sunt obligate să folosească limba unei minorităţi în localităţile în care aceastea au o populaţie de peste 20%.
„Am primit, începând de ieri, numeroase întrebări despre o iniţiativă UDMR, care a trecut recent în mod tacit de Senat, şi prin care autorităţile locale ar fi obligate, mai nou, să folosească limba unei minorităţi în localităţile în care aceasta ar avea 20% din populaţie. Caut repede printre ştiri pentru a încerca să înţeleg despre ce iniţiativă este vorba. Niciuna însă nu făcea referire la vreun proiect anume, aşa că sun un expert în materia drepturilor pentru minorităţi, să îl întreb ce ştie despre această nouă obligaţie în sarcina autorităţilor locale. Omul, bine informat, după câteva clipe de ezitare, în care părea să se întrebe cum de nu ştie el de o asemenea nouă dispoziţie, îmi răspunde ferm că aşa ceva nu există”, a declarat Cazanciuc, citat de agerpres.ro.
„Săptămâna viitoare, Camera Deputaţilor va constata paralelism cu textul Codului Administrativ în vigoare şi, cu sprijinul PNL care l-a avizat alături de UDMR în Comisia de Sănătate din Senat, va respinge iniţiativa!”
Prin minoritate naţională se înţelege orice comunitate de cetăţeni români, care trăieşte pe teritoriul României de cel puţin 100 de ani, numeric inferioară populaţiei majoritare, având propria identitate naţională, etnică, culturală, lingvistică şi religioasă specifică, pe care doreşte să o păstreze, să o exprime, şi să o dezvolte, potrivit proiectului de lege.
În unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii aparţinând unei minorităţilor naţionale au o pondere semnificativă se asigură, în condiţiile legii:
a.) folosirea limbii minorităţii naţionale în scris şi oral în relaţiile cu autorităţile administraţiei publice locale precum şi cu serviciile publice deconcentrate;
b.) inscripţionarea denumirii localităţilor precum şi a denumirii instituţiilor publice şi în limba minorităţii naţionale respective;
c.) publicarea actelor administrative normative şi în limba minorităţii naţionale respective;
d.) comunicarea la cerere a actelor administrative individuale şi în limba minorităţii naţionale respective;
e.) organizarea unor cursuri pentru recalificare profesională şi în limba minorităţii naţionale respective;
f.) organizarea cursurilor şi examenelor pentru obţinerea carnetului de conducere auto şi în limba minorităţii naţionale respective.
Autorităţile publice centrale, la cererea organizaţiei minorităţilor naţionale, vor asigura, în condiţiile legii, publicarea actelor cu caracter normativ de interes general şi în limba minorităţii respective, se mai stipulează în proiectul de lege la Art. 30-31.
Proiectul de lege a fost depus de către parlamentarii UDMR.