Politică

Deputații PSD vor să bage elevii la pușcărie: test antidrog obligatoriu

Doru Crișan, primar în Prundu Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, a anunțat că a cumpărat un aparat de testare antidrog pe care vrea să-l folosească pentru controale inopinate la liceul din comuna aflată la 21 de kilometri de Bistrița. Anunţul său vine după ce doi deputaţi PSD au promovat, pe parcursul săptămânii trecute, o presupusă iniţiativă legislativă care ar obliga elevii şi studenţii să se supună unor testări antidrog în şcoli şi universităţi. 

Primarul PSD din Prundu Bârgăului vrea să-i testeze antidrog pe elevii liceului din comuna pe care o conduce. Deși inițiativa lui nu are deocamdată un suport legal, Doru Crișan mizează pe sprijinul părinților. Vrea să strângă semnături pentru a putea face periodic controale. Între timp, a achiziționat un aparat de testare a drogurilor, similar cu cele folosite de Poliție. Conform publicației locale Bistriteanul.ro, acesta a costat în jur de 20.000 de lei.

La începutul săptămânii, deputaţii PSD Bogdan-Gruia Ivan şi Daniel Suciu au adus în faţa publicului o presupusă iniţiativă legislativă, care ar obliga elevii şi studenţii să se supună unor testări inopinate în şcoli şi universităţi. 

Potrivit informaţiilor publicate de bistriteanul.ro, directorii școlilor care încearcă să împiedice controlul riscă închisoare de la 1 la 5 ani, iar elevii şi studenţii care refuză să fie testaţi de droguri ar putea fi pedepsiţi cu închisoare de la 1 la 5 ani. 

Pedepsele sunt similare cu cele propuse într-un proiect legislativ al PNL pentru deţinerea de droguri de risc în vederea consumului. Cei doi deputaţi PSD nu s-au gândit încă la pedepsele care ar fi aplicate elevilor găsiţi pozitivi în urma testării.  În plus, cei doi nu fac distincţia între minori şi majori, în ceea ce priveşte pedepsele. 

Legile sunt interpretabile – lasă loc de lacune și abuzuri

Poliţia Română a comunicat că peste 3.500 de şoferi au fost depistaţi sub influența substanțelor psihoactive din 2020 până la jumătatea anului 2022. Medicii spun însă că, pentru a cunoaște cu exactitate amploarea fenomenului, autoritățile trebuie să înțeleagă diferența între simpla prezență a substanței în corp și influențarea șoferului la momentul condusului. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button