PoliticăȘtirile 60m.RO

Deputat AUR: Filozofia Guvernului în domeniul pensiilor încurajează tranziția de la locul de muncă direct la locul de veci

Într-o declarație politică susținută în Parlament, deputatul AUR de Galați, Lilian Scripnic, cere Guvernului să adopte politici pro-familie, de încurajare a creșterii natalității, în loc să mărească vârsta de pensionare.

În lipsa politicilor publice de creștere a natalității, actualul Guvern introduce, prin PNRR, perspective revoltătoare pentru românii care au muncit o viață întreagă pentru a beneficia la bătrânețe de o pensie decentă. Mai precis, Guvernul ne spune că toate contribuțiile la pensie plătite de cetățenii acestei țări vreme de zeci de ani devin irelevante odată cu creșterea vârstei de pensionare. Filozofia Guvernului în domeniul pensiilor încurajează tranziția de la locul de muncă direct la locul de veci”, a explicat parlamentarul AUR.

În opinia sa, alternativa la această filozofie este încurajarea natalității astfel încât populația activă să fie mereu la un nivel care să asigure sustenabilitatea sistemului de pensii. „Alte țări, cum ar fi Ungaria și Polonia, cheltuie masiv pentru încurajarea natalității. Alocații lunare, bani pentru casă și mașină, ajutor de școlarizare, garantarea unei pensii pentru „mamele eroine”, construcția de creșe și grădinițe, tabere de vară ieftine pentru copii, alocații pentru bunicii care își îngrijesc nepoții, concediu plătit pentru bunicii care muncesc dar care vor să-şi îngrijească nepotul nou-născut – acestea sunt doar câteva dintre măsurile cuprinse în politicile pro-familie adoptate în țările care lucrează intens pentru a inversa tendințele demografice negative”, a mai arătat Lilian Scripnic.

Pornind de la statisticile dezolante legate de natalitate, deputatul AUR de Galați cere Guvernului să implementeze urgent politici de corectare a tendințelor demografice negative. „Dacă acest lucru nu se întâmplă cât mai curând, România se va transforma într-o insulă depopulată a Europei, iar conceptul de pensie va deveni, cu adevărat, un concept golit de conținut”, a mai spus Lilian Scripnic.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2020, numărul născuților-vii înregistrați la oficiile de stare civilă din România a fost de 178.630 copii, cel mai mic număr de născuți-vii din 1930 până în prezent. La începutul anului 2021, numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-18 cu domiciliul în România era de 3.895.000, în scădere cu 40.000 comparativ cu anul anterior. În anul 2020, rata de fertilitate a scăzut față de anii anteriori ajungând la 34,0 născuți-vii la 1000 femei de vârstă fertilă (15-49 ani). Tot în 2020, speranța de viață a fost de 74,2 ani, însemnând o scădere cu 1,3 ani comparativ cu nivelul din anul 2019. De menționat că speranța de viață din România (la valori cu 7-8 ani mai mici decât cele mai ridicate în Europa) a înregistrat o stagnare din 2013 până în 2019.

Back to top button