Deputat AUR despre falimentarea Blue Air: UDMR execută companiile aeriene românești
Blocarea activității companiei românești Blue Air pune sub semnul întrebării modul în care statul a ales să acționeze în acest caz. Deși ar fi putut să devină proprietarul Blue Air, statul român a decis să pună poprire pe conturile companiei și să o scoată astfel de pe piață. Această situație prezintă avantaje importante pentru competitorul direct pe segmentul low cost, și anume Wizz Air, care poate prelua astfel rutele operate de compania românească, așa cum a procedat în trecut cu cele operate de Ryanair și Easyjet.
Însă, la o analiză mai atentă, situația este mai complexă, arată deputatul AUR Ilie Coleșa. Într-o postare publică, acesta susține că la falimentarea Blue Air a contribuit Ministerul Mediului, condus de UDMR-istul Tánczos Barna, care a decis să blocheze conturile companiei pentru neplata unei datorii de 28,7 milioane lei pentru 54.230 de certificate de emisii de carbon (CO2). La aceasta se adaugă amendă dată de ANPC, în valoare de 2 milioane de euro – lovitura decisivă pentru compania Blue Air.
Coleșa susține că aceste „certificate” verzi „reprezintă o aberație, un non-sens, o auto-distrugere a economiei UE, dar în special a economiilor vulnerabile, cum e cea românească”:
„Măsurile de blocare a economiei și a circulației, luate de guvern în pandemie, au lovit în plin industria aviatică.
Doar în prima parte a anului 2020 acestea au generat pierderi de aprox. 300 milioane lei doar pt. Blue Air. PSD și USR s-au opus, pe cât au putut, garantării de către stat a unui împrumut destinat salvării acestei firme. Am reușit să-l votăm doar în mai 2022!”, a explicat deputatul.
În acest timp, statul maghiar sprijină prin toate mijloacele compania Wizz Air, la care deține și acțiuni. Deputatul AUR reamintește că, în luna mai, József Váradi, CEO Wizz Air, reproșa statului român că companiile Tarom și Blue Air, companii care, în opinia lui/lor, ar trebui desființate pentru ca Wizz Air să-și extindă piața și profitul luându-le locul.
„Motivul pt. care Tánczos Barna a executat această firmă românească este unul absurd. Achiziția certificatelor pt. emisiile de carbon reprezintă probabil principalul motiv pt. care noi plătim acum un preț aberant la energie. Sunt modalitatea principală prin care a fost generată această criză energetică.
AUR e singurul partid parlamentar care rostește adevărul și are soluții reale la această criză”, a mai spus Coleșa.