MagazinȘtirile 60m.RO

Depozit de bronzuri cu o vechime de 3200 de ani, descoperit la Bistrița

Odată cu încheierea stării de urgență, pasionații de istorie și-au reînceput activitatea în teren, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate.

De această dată, este vorba despre un depozit de bronzuri care are o vechime de aproximativ 3200 de ani, descoperit de doi pasionați de istorie: Ioan Mutrescu (șef în cadrul unei firme de securitate), însoțit de Nicu Buzea (pensionar), la câțiva kilometri de orașul Bistrița.

Cei doi arheologi amatori au un hobby mai puțin obișnuit: detecția de metale. O activitate prin care ieșirea în natură este completată de căutarea istoriei, fiind autorizați pentru deținerea detectoarelor de metale cu ajutorul cărora s-a făcut această descoperire.

“Este vorba de un mic depozit de bronzuri, compus din șase unelte de bronz, realizate prin turnare. Piesele au o vechime de cca. 3200 de ani, fiind datate la sfârșitul epocii bronzului”

George Marinescu, cercetator istoric in cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud

Obiectele au fost predate de către cei doi descoperitori, conform legii, fără a cere recompensa în cuantum de 30% din valoarea evaluată. Aceste picături de istorie vor fi restaurate și expuse în vitrinele Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

sursa: Holland.ro

Back to top button