JUSTIȚIE

Denunț FACIAS la DNA împotriva lui Nicușor Dan, primarul general al Capitalei

Procurorii DNA anchetează fapte de corupție la Primăria Capitalei, fiind vizat primarul general Nicușor Dan și un funcționar din instituție, în urma unui denunț depus de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

Ancheta care îl vizează pe Nicușor Dan vizează săvârșirea unor fapte de abuz în serviciu și uzurparea funcției, aceasta după ce, în 2023, FACIAS a făcut un denunț la DNA. Fundația a sesizat faptul că au fost emise 230 de certificate de urbanism și 15 autorizații de construcție, în baza semnăturii unui angajat care nu avea acest drept, în timp ce arhitectul-șef se afla în concediu.

Concret, Matei Damian, care era la acea dată director executiv al Direcției General de Urbanism și Amenajarea Teritorială din Primăria Capitalei, a semnat aproape 250 de acte de urbanism, emise ulterior prin semnătura lui Nicușor Dan, cu toate că directorul nu avea atribuții în acest sens.

Inspectoratul de Stat în Construcții a constatat neregulile și a semnalat situația, aceasta fiind cunoscută și de primarul general Nicușor Dan. Edilul șef a emis, însă, actele în cauză, fără ca legea să fie respectată.

În plus, după revenirea din concediu, arhitectului-șef nu i-a mai fost prelungit mandatul și a fost forțat să se pensioneze. În același timp, Matei Damian a fost numit arhitect-șef interimar.

FACIAS a solicitat DNA să facă lumină în acest caz, în condițiile în care există riscul ca sute de acte administrative să fie anulate, cauzându-se astfel prejudicii mari unui număr important de locuitori ai Capitalei.

Procurorii DNA au informat recent FACIAS că dosarul penal deschis, în 2023, a fost reunit cu alte două dosare penale și că sunt efectuate cercetări, in rem, cu privire la faptele de abuz în serviciu, faptă prevăzută de art. 297 Cod Penal, respectiv uzurparea funcției, faptă prevăzută de art. 300 Cod penal.

Concret, este vorba de un dosar deschis în vara anului trecut, care vizează mai multe direcții din Primăria Capitalei, inclusiv cea pentru Urbanism. Un al treilea dosar aflat în instrumentarea procurorilor este unul constituit, după plângerea penală împotriva lui Nicușor Dan, pentru abuz în serviciu și deturnare de fonduri, făcută în primăvara anului trecut de către urbanistul Alexandru Pânișoară.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button