Defrișările facilitează transmiterea virusurilor
Pădurile lumii acționează ca scuturi ferind oamenii de virusuri și alte boli. Distrugerea padurilor poate duce la consecințe devastatoare pentru sănătatea publică globală.
Oamenii de știință repetă avertismentul de cel puțin două decenii: pe măsură ce oamenii defrișează pădurile, riscul lor de a contracta virușii care circulă printre animalele sălbatice crește.
Ana Lucia Tourinho ecologist la Universitatea Federală din Mato Grosso din Brazilia, studiază cum dezechilibrele de mediu pot cauza boli ale pădurilor.
„Atunci când un virus care nu a făcut parte din istoria noastră evolutivă părăsește gazda sa naturală și intră în corpurile noastre, este haos. Noul coronavirus ne demonstrează asta”, a declarat ea pentru dw.com.
Defrișările distrug echilibrul în natură
Înainte de a infecta primii oameni și de a se răspândi în lume, noul coronavirus, numit oficial SARS-CoV-2, locuia în alte gazde într-un mediu sălbatic – cel mai probabil în liliecii.
Când astfel de viruși sunt izolați și în echilibru în habitatul lor, de exemplu o pădure închisă, nu reprezintă o amenințare pentru oameni. Problema apare atunci când acest habitatul natural este tăiat, distrus și ocupat.
Studiile științifice publicate înainte de actuala pandemie au arătat deja o legătură între defrișare, proliferarea liliecilor în zonele deteriorate și familia coronavirusurilor, care include tulpina letală actuală.