Internațional

Decret de la Kremlin: Toți ucrainenii pot deveni cetățeni ruși

Rusia anunţă luni că facilitează accesul tuturor ucrainenilor la cetăţenia rusă, lărgind o măsură pe care o aplica până acum doar în teritoriile pe care le-a ocupat în Ucraina, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Cetăţenii Ucrainei (…) dispun de dreptul de a cere cetăţenia Federaţiei ruse potrivit unei proceduri simplificate”, se arată într-un decret al preşedintelui rus Vladimir Putin, publicat luni.

Această măsură lărgeşte la toţi cetăţenii ucraineni această procedură aprobată – în mai – în cazul locuitorilor regiunilor ucrainene Zaporijjea şi Herson, pe care Rusia le ocupă în mare parte de la lansarea invaziei, la sfârşitul lui februarie.

Reprezentanţi ai ocupaţiei ruse în cele două regiuni ucrainene au anunţat că lucrează la un referendum în vederea unei anexări la Rusia.

Moscova permitea accesul la cetăţenia rusă a locuitorilor regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk, cărora Kremlinul le-a recunoscut ”independenţa” înainte să ordone invazia Ucrainei la 24 februarie.

Rusia este acuzată de faptul să distribuie paşapoarte ruseşti vecinilor ăi, pentru a-şi impune influenţa.

Înaintea Ucrainei, Moscova a făcut acelaşi lucru în regiunile separatiste proruse Oseria de Sud şi Abhazia, în Georgia, şi în regiunea separatistă prorusă Transnistra, în Republica Moldova.

Ucraina, Georgia şi Republica Moldova sunt toate foste republici sovietice şi au ambiţii occidentale.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button