Republica MoldovaȘtirile 60m.RO

Declarație șocantă: COVID a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur

Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică de la Chișinău, consideră că „în toată lumea COVID-ul a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur”. Declarația revoltătoare a făcut-o pe Ala Nemerenco, fostul ministrul al Sănătății, să regrete că i-a propus lui Nicolae Furtună să dețină interimatul funcției respective.

Nu vreau să fiu judecat și nu vreau să par cinic, dar în toată lumea, COVID-ul a luat viața celor care și așa erau o povară pentru ei și pentru cei din jur. Oamenii care se chinuiau în stadii terminale de cancer, avansate de diabet, patologii cardiovasculare ireversibile decompensate. Iată că lucrul acesta s-a întâmplat și în Franța, și în Italia și din păcate și în Republica Moldova”, a declarat Nicolae Furtună în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

Șeful ANSP a mai specificat că aceasta este o realitate valabilă pentru toate țările din lume, întrucât „comorbiditățile și infecția cu COVID sunt antagoniști”. „Patologia cardiovasculară predomină, oamenii cu diabet zaharat sunt vulnerabili, noi de când vorbim că obezitatea e un factor de risc pentru maladii transmisibile. În COVID, obezitatea a jucat un rol decisiv. O treime din cei decedați sufereau de obezitate de un anumit grad”, a mai menționat Furtună.

Între timp, Nicolae Furtună, directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și-a anunțat demisia, după ce a fost convocat într-o ședință de premierul Ion Chicu.

Back to top button