Calea ferată Gara de Nord – Aeroportul Otopeni este gata în proporție de 97%

Linia de cale ferată Gara de Nord-Aeroportul Otopeni este finalizată în proporție de 97%, a anunțat, miercuri, CFR Infrastructură. „Pe întregul traseu a fost montată linia de cale ferată, constructorul executând în prezent ultimele lucrări de buraj și profilare mecanică”, a transmis compania, citată de Digi24.ro
„Noua cale ferată spre Aeroport pornește din zona de racordare (fosta Haltă Odăile) pe aproximativ 600 m, traseul continuă cu o zonă de consolidare, în lungime de 900 metri și un viaduct de 1,52 km, care supratraversează DN1, până la noua stație de călători, de la Terminalul Sosiri Aeroportul Internațional Henri Coandă. Pe întregul traseu a fost montată linia de cale ferată, constructorul executând în prezent ultimele lucrări de buraj și profilare mecanică”, transmite CFR Infrastructură.
Conform comunicatului, la stația Aeroport mai sunt de executat lucrări de finisaje interioare, de montare a instalaţiilor electrice, de așternere a membranei pe peroane, de instalare a difuzoarelor, camerelor video, dar și lucrări de alimentări cu apă și realizare rigolă de preluare a apelor meteorice, precum și de montare a parapetului de protecție.
De asemenea, mai sunt de făcut lucrări la viaduct, lucrări de suprastructură, dar și la drumuri.
„Proiectul Modernizarea liniei de cale ferată București Nord – Aeroportul Internațional Henri Coandă București – FAZA I: Racord C.F. la Terminalul T1, Aeroportul Internațional Henri Coandă București prevede construirea unei căi ferate simple pe o lungime de 2,95 km, cu 3 podete, un viaduct de 1,52 km lungime (37 de pile și o culee) care supratraversează DN1 şi o stație CF, cu linie dublă, la Terminalul T1”, se mai arată în comunicat.
Valoarea contractului este de 398,1 milioane lei, lucrarea fiind finanțată din fonduri europene nerambursabile.
Sursa: Digi24.ro
- Rusia lansează o amenințare la adresa SUA: Orice atac asupra Iranului va duce inevitabil la o catastrofă globală ireversibilăRusia a declarat joi că amenințările cu lovituri militare împotriva Iranului, aliatul său, sunt inacceptabile și a avertizat că un atac asupra Republicii Islamice ar putea duce la consecințe potențial catastrofale, în special dacă ar fi vizate instalații nucleare, transmite Reuters. Președintele american Donald Trump a amenințat duminică Iranul cu bombardamente și sancțiuni secundare dacă Teheranul nu ajunge …
- Criza politică și instabilitatea economică amenință stabilitatea României: Provocările actuale în 2025În ciuda unei creșteri modeste a PIB-ului estimată pentru acest an, România se află într-un pericol economic iminent din cauza instabilității politice, scăderii investițiilor și riscurilor externe. Chiar și așa, experții spun că ritmul de creștere economică rămâne mult sub potențialul real al țării, iar viitorul apropiat aduce vești îngrijorătoare pentru populație și afaceri. În …
- Guvernul sacrifică mii de angajați de la Poșta Română, desființând 75% din posturi, dar politicienii și funcționarii guvernamentali rămân intangibiliGuvernul României aplică reduceri masive de personal în cadrul Poștei Române, trimițând acasă mii de angajați, dar protejează în continuare privilegiile politicienilor și funcționarilor guvernamentali. În timp ce economia ar putea fi afectată de aceste măsuri, statul preferă să sacrifice pe cei care lucrează direct cu cetățenii, în loc să regândească întregul sistem birocratic. Guvernul …
- Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR: Genul ‘X’ pe buletinele românești?În această săptămână, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, s-a votat o rezoluție legislativă cu impact direct asupra vieții fiecărui cetățean european. Sub pretextul consolidării securității cărților de identitate și a documentelor de ședere, s-a strecurat o modificare profund ideologică, periculoasă și inacceptabilă: recunoașterea așa-zisului „al treilea gen” – simbolizat prin litera „X”, susține Georgiana …
- UE decide, România execută! Noile reguli pentru mașinile pe benzină și motorină, impuse fără discuțiiBruxelles-ul dă ordine, iar România trebuie să se conformeze! Uniunea Europeană schimbă regulile jocului pentru mașinile pe benzină și motorină, obligând statele membre, inclusiv România, să implementeze până în 2027 noile norme de emisii. Totul în timp ce industria auto europeană se zbate să supraviețuiască, iar șoferii români sunt împinși tot mai agresiv spre mașinile …