Decizie istorică a Curții Supreme a SUA: Consideră ilegală concedierea unui salariat din cauza orientării sale sexuale

În urma recentelor proteste violente din SUA autoritățile de la Washington iau noi măsuri împotriva discriminării de toate felurile.

Curtea Supremă a Statelor Unite a acordat luni o victorie minorităţilor sexuale, stabilind că ele sunt protejate de mecanisme de luptă împotriva discrirminării la locul de muncă, spre deosebire de poziţia Guvernului Donald Trump în acest subiect, relatează AFP.

„Astăzi decidem dacă un angajator poate concedia pe cineva doar pentru că este homosexual sau transsexual, Răspunsul este clar”, legea „interzice” acest lucru, a stabilit Curtea Supremă într-o hotărâre luată cu o majoritate de şase judecători din nouă.

O lege federală din 1964 interzice discriminările ”pe bază de sex”, însă unele tribunale şi administraţia miliardarului republican Donald Trump consideră că aceasta se aplică exclusiv la diferenţele dintre bărbaţi şi femei, ci nu minorităţilor sexuale.

Apărători ai angajaţilor gay, lesbiene sau transsexuali, susţinuţi de numeroşi aleşi democraţi şi mai multe întreprinderi mari – între care Apple, General Motors sau Walt Disney – au cerut Curţii Supreme să scrie negru pe alb că aceştia sunt apăraţi de acest dispozitiv.

În 2015, cea mai înaltă jurisdicţie din Statele Unite a extins dreptul la căsătorie la cupluri de persoane de acelaşi sex, însă apărători ai minorităţilor sexuale se temeau că cei doi judecători numiţi de către Donald Trump după instalarea sa la casa Albă au făcut Curtea mai consevatoare.

Cu toate acestea, unul dintre cei doi magistraţi – şi anume Neil Gorsuch – a redactat decizia majoritară.

Neil Gorsuch s-a alăturat astfel celor patru magistraţi progresişti şi preşedintelui Curţii Supreme John Roberts.

Sursa: www.news.ro

%d blogeri au apreciat: