Social

Debitul Dunării la intrarea în România continuă să crească!

Duminică, debitul Dunării la intrarea în România este de 6.100 de metri cubi pe secundă, în creștere față de ziua precedentă, precizează Administraţia Naţională Apele Române (ANAR). Sâmbătă, fluviul a avut, la intrarea în România, un debit de 5.700 de metri pe secundă.

Media multianuală a lunii septembrie este 3.800 de metri cubi pe secundă, ceea ce înseamnă că debitul Dunării la intrarea în țară se apropie de dublul mediei multianuale.

Valoarea maximă a viiturii de pe Dunăre s-a înregistrat sâmbătă, la Budapesta, debitul maxim fiind de 8.200 de metri cubi pe secundă, a mai precizat ANAR. ”În aceste condiții, conform informațiilor suplimentare primite de la colegii din Serbia, atenuarea viiturii în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo (sat din nord-vestul Serbiei – n.r.), va fi mult mai mare decât în condițiile anterioare, ceea ce va determina debite maxime semnificativ mai mici la intrarea în țară (secțiunea Baziaş)”, mai spun reprezentanții ANAR.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, sâmbătă, că debitul Dunării la intrarea în țară va fi gestionat ”fără probleme”. ”După toate socotelile făcute de specialiști, mă refer în primul rând la colegii de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, în România la Baziaș, la intrarea în țară vom avea un debit pe care îl vom gestiona fără probleme. El va fi undeva în jurul a 9.000 de metri cubi pe secundă, lucru cu care ne-a mai confruntat și în luna ianuarie a anului curent, și în luna decembrie a anului trecut, ca să nu mai vorbesc de anul 2006, când am avut la Baziaș aproaape 16.000 de metri cubi pe secundă”, a declarat ministrul, la Realitatea Plus.

ANAR a avertizat, tot sâmbătă, că viitura de pe Dunăre va intra în România peste o săptămână și este posibil un debit al fluviului mai mare decât cel de la Budapesta. ”Se estimează faptul că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie și va atinge valori de până la 9.000 mc/s”, au precizeat reprezentanții ANAR.

ANAR a subliniat că se iau deja măsuri preventive, fiind pregătiți saci cu nisip și utilaje de intervenție. ”Formațiile noastre de intervenție au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceștia fiind deja aduși aproape de sectorul românesc al Dunării, precum și alte utilaje de intervenție”, a precizat ANAR.

La Budapesta, faleza clădirii Parlamentului este în continuare inundată, iar multe zone din oraș rămân blocate, tot din cauza apei. Autoritățile sunt în continuare în alertă, chiar dacă nivelul maxim al viiturii a fost deja atins.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button