Știrile 60m.RO

De la începutul războiului, țările UE au achiziționat metale în valoare de aproape 14 miliarde de euro din Rusia

Sancțiunile impuse de Occident împotriva Kremlinului nu dau roade prea mari, iar zăcămintele Rusiei sunt indispensabile industriilor europene. Acesta este și motivul pentru care, cu toată blocada, de la începutul războiului, țările UE au achiziționat metale în valoare de aproape 14 miliarde de euro de la ruși.

În ciuda războiului din Ucraina, companiile europene continuă să coopereze cu companii miniere rusești. Din martie 2022, importurile de metale rusești în UE s-au ridicat la 13,7 miliarde de euro, relatează  Investigate Europe.

Jurnaliştii au examinat date de la Eurostat şi Centrul Comun European de Cercetare privind importul a 34 de tipuri „critice” de materii prime care nu au fost supuse sancţiunilor. Lista  mineralelor care încă sunt furnizate din Rusia către Europa include nichel, titan, cupru, aluminiu, platină, paladiu, rodiu și cobalt.

Aceste metale sunt necesare de către UE pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Sunt utilizate în producția de electronice, panouri solare și vehicule electrice, precum și în industria aerospațială și de apărare.

Primele trei importuri din Rusia sunt nichel (3,77 miliarde EUR), aluminiu (3,42 miliarde EUR) și cuprul (2,61 miliarde EUR). Astfel, în 2022, Europa a reprezentat aproape jumătate din vânzările Norilsk Nickel, care îi aparține lui Vladimir Potanin. În total, din luna martie a anului trecut, compania  a exportat în UE nichel și cupru în valoare totală de 7,6 miliarde de dolari prin intermediari din Finlanda și Elveția, precum și paladiu, platină și rodiu în valoare de peste 3 miliarde de dolari.

Un alt furnizor de metale pentru Europa este Rusal al lui Oleg Deripaska. De la începutul războiului din Ucraina, compania a exportat în UE aluminiu în valoare de 2,6 miliarde de dolari.

VSMPO-AVISMA, parte a Rostec, a fost remarcată în aceeași calitate, care a furnizat titan în valoare de cel puțin 308 milioane USD prin sucursalele sale din Germania și Marea Britanie. Printre cumpărătorii săi s-a numărat și concernul aerospațial Airbus. VSMPO-AVISMA a indicat că a achiziționat titan pentru 22,8 milioane de dolari din martie 2022 până în martie 2023 și apoi a încetat să dezvăluie clienții în declarațiile vamale. La sfârșitul lunii septembrie, Statele Unite  au numit compania producător direct de bunuri pentru armata și forțele de securitate ruse, dar nu se află sub sancțiuni directe ale UE.

În decembrie, Airbus a declarat că va elimina treptat titanul rusesc în câteva luni, dar în iulie, VSMPO-AVISMA încă era furnizor. 

Pe lângă Airbus, metalele rusești au mai fost achiziționate de compania germană GGP Metal Powder (cupru în valoare de 66 de milioane de dolari), producătorul francez de arme Safran (titan pentru 25 de milioane de dolari), compania grecească Elval Halcor (aluminiu pentru 13 milioane de dolari) și compania de logistica olandeză C. Steinweg (diverse metale) cel puţin 100 milioane USD). Safran a dat asigurări că lucrează pentru a reduce livrările din Rusia. GGP Metal Powder a recunoscut că nu are încă o alternativă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button