InternaționalȘtirile 60m.RO

De la aliați, la dușmani: polonezii blochează fizic circulația mărfurilor venite din Ucraina

Polonia, poate cel mai important al Ucrainei la începutul războiului cu Rusia, și-a schimbat perspectivele în ceea ce privește relația cu Kievul. Dacă la început polonezii îi susțineau pe ucraineni, acum situația e diferită. Șoferii de TIR polonezi au blocat circulația mărfurilor prin granița cu Ucraina.

Oficialii ucraineni s-au întâlnit cu șoferii de camioane polonezi, a declarat ministrul adjunct al Infrastructurii Serhii Derkach pe 13 noiembrie, relatează Kyiev Independent.

Ce cer polonezii?

Negocierile nu au reușit să pună capăt disputei dintre Ucraina și șoferii polonezi, care cer reînnoirea restricțiilor privind numărul de camioane ucrainene permise în Polonia, deoarece această solicitare este „nerealistă în acest moment”, a spus Derkach pe Facebook.

Protestatarii au susținut că lipsa permiselor de intrare pentru camioanele ucrainene, suspendate de Uniunea Europeană în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei, a afectat afacerile șoferilor polonezi. Ei cer, de asemenea, interzicerea companiilor de transport din afara UE.

Context

Șoferii polonezi au început protestele pe 6 noiembrie și au blocat trecerea a aproximativ 1.700 de camioane prin granița polono-ucraineană, la trei puncte de control.

Potrivit lui Derkach, protestatarii au insistat în timpul discuțiilor asupra revenirii la sistemul de autorizații, deși această chestiune nu a putut fi rezolvată la astfel de discuții; ea necesită implicarea oficialilor UE.

„Era clar că problema blocării în continuare a frontierei nu este atât pentru a rezolva probleme urgente, ci pentru a face o mare campanie de comunicare sau o poveste politică din ea și a menține granița închisă cât mai mult timp posibil”, a adăugat Derkach.

După negocieri, Rafal Mekler, liderul unui grup de protestatari din orașul de graniță polonez Dorohusk, a declarat că „partea ucraineană nu ține cont de revendicările noastre”, a informat The Guardian, citând AFP.

Derkach a subliniat că blocada la frontieră a fost „o încălcare a unui număr de acorduri” și a cerut greviștilor polonezi să deblocheze imediat circulația mărfurilor.

El a anunțat încă o rundă de negocieri „bazată pe comunicarea bilaterală cu guvernul polonez și voievodate (provincii)”.

Restricțiile pentru ;oferii ucraineni au fost renunțate ca urmare a acordului privind liberalizarea transportului semnat între Ucraina și UE în iunie 2022. Acordul va rămâne în vigoare până în iulie 2024.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button