Politică

De frica românilor, Nicușor a oprit Legea Vexler! A sesizat CCR ca să nu-i sară oamenii în cap

Așa-zisa Lege Vexler, care pretinde că luptă împotriva extremismului, este de fapt o bombă cu ceas pusă sub libertatea de exprimare. În realitate, această lege are un scop mult mai perfid: să creeze un cadru legal pentru cenzurarea partidelor incomode, suprimarea mișcărilor sociale și eliminarea oricărei forme de opoziție reală față de sistem. Totul sub masca „luptei contra fascismului”.

Iar când reacția românilor a început să fie tot mai vocală, când tot mai mulți oameni au înțeles că nu mai e vorba de legionari, ci de libertăți esențiale – atunci președintele Nicușor Dan s-a speriat. Nu din convingere a sesizat Curtea Constituțională, ci din frica de oameni, de reacțiile care ar fi explodat pe rețelele sociale și în stradă. A făcut acest gest ca să mimeze echilibrul, ca să pară că „analizează” și „cântărește”, când de fapt tot sistemul și-a dat seama că a forțat prea mult nota.

Textul legii e voit ambiguu, cu termeni care pot fi interpretați oricum: „material legionar”, „cultul unor persoane vinovate”, „idei xenofobe”. Cine decide ce e fascist? Cine decide ce e „cult”? Orice carte de istorie, orice vers din Eminescu, orice simbol tradițional ar putea deveni motiv de dosar penal. Este o lege pentru frică, o armă de intimidare care le-ar permite să bage pumnul în gură celor care deranjează „ordinea nouă”.

Adevărul este că nu Nicușor Dan s-a opus legii. Românii i s-au opus. Și el doar s-a conformat. Când a simțit presiunea publică, a dat înapoi și a trimis legea la Curtea Constituțională. A făcut-o ca să câștige timp și să se spele pe mâini, nu din principii.

Aceasta nu a fost o victorie a Constituției, ci o pauză tactic manipulată de frică. Sistemul va încerca din nou, sub o altă formă. De aceea, vigilența trebuie să rămână. Pentru că atunci când o putere vrea să îți interzică gândirea, se folosește de legi ca aceasta: confuze, vagi și cu pretexte „nobile”. Să nu ne lăsăm păcăliți.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button