Știrile 60m.RO

De ce plătesc românii de trei ori mai mult pe energia hidro? Asociația Prosumatorilor cere explicații de la Hidroelectrica

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (A.P.C.E.) a adresat o scrisoare deschisă companiei Hidroelectrica, cerând explicații pentru costurile ridicate ale energiei produse în România. Comparând prețurile cu cele din Canada, organizația arată că, în ciuda resurselor naturale similare și a unor costuri de operare mai mici în România, prețul plătit de consumatorii români este de 2-3 ori mai mare decât cel achitat de cetățenii canadieni.

Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie (A.P.C.E.) a lansat public o întrebare directă adresată conducerii Hidroelectrica: „Cum reușiți, în mod atât de simplu, să produceți energie hidroelectrică de cel puțin 2-3 ori mai scumpă decât omologii dumneavoastră canadieni de la BC Hydro?” Organizația solicită un răspuns clar și sincer, adresat consumatorilor care resimt lunar povara facturilor din ce în ce mai mari.

În scrisoarea deschisă, A.P.C.E. oferă o serie de date concrete pentru a sublinia discrepanțele. De exemplu, energia activă de la Hidroelectrica are un preț de 0,45 lei/kWh. Prețul final plătit de un consumator casnic din România ajunge între 1,10 și 1,20 lei/kWh, în funcție de distribuitor și de taxele incluse. Prin comparație, în provincia canadiană British Columbia, consumatorul final plătește tot 0,45 lei/kWh, cu toate taxele și costurile de distribuție incluse.

Diferențele sunt și mai izbitoare la o analiză de ansamblu. BC Hydro, compania canadiană de referință, operează în condiții geografice similare, într-o provincie de trei ori mai mare decât România, cu relief montan și fără Dunăre. Cu toate acestea, costurile salariale din Canada sunt semnificativ mai mari. În ciuda acestor diferențe, BC Hydro administrează 32 de hidrocentrale și 3 termocentrale pe gaz, furnizând 95% din energie din surse hidro, la un preț mult mai mic pentru populație.

În schimb, Hidroelectrica deține 188 de hidrocentrale și microhidrocentrale, având o capacitate instalată totală de 6,3 GWh, plus un parc eolian de 108 MW. Totuși, performanța economică a companiei se traduce într-un cost ridicat pentru consumatorul final, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la eficiența administrativă și la transparența financiară.

Asociația atrage atenția că, în ciuda resurselor naturale generoase ale României, prețul energiei hidro a devenit un lux, nu un beneficiu. „Evident, statul are nevoie de bani. Managerii merită răsplătiți, iar angajații dvs beneficiază de tradiționalele ‘stimulentări’. În această logică economică inversă, poate ne explicați și nouă, publicului plătitor de facturi, care este rețeta magică prin care energia hidro românească ajunge să coste triplu față de cea canadiană”, se arată în mesajul A.P.C.E., care subliniază că nu dorește justificări tehnice complicate, ci un răspuns simplu și sincer.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button