De ce pică Wall Street / vine recesiunea ?
Investitorii americani au declanșat joi o vânzare majoră pe Wall Street, provocată de temerile că piața muncii „se răcește”, industria prelucrătoare încetinește, iar Rezerva Federală întârzie reducerea dobânzilor pentru a evita o recesiune.
Indicele Dow Jones a scăzut cu aproape 500 de puncte (1,2%), în timp ce S&P 500 a scăzut și el cu 1,3%. O serie de rezultate dezamăgitoare ale companiilor de tehnologie au dus la vânzări în big tech.
Intel a anunțat 15.000 de concedieri, iar Amazon, rezultate dezamăgitoare.
În urma rezultatelor din al doilea trimestru ale Meta, indicele Nasdaq, cu o pondere ridicată a tehnologiei, a scăzut cu 2,3%. După închiderea piețelor, veștile proaste au continuat: Intel a anunțat 15.000 de concedieri, iar Amazon a publicat rezultate dezamăgitoare.
Numărul cererilor pentru indemnizația de șomaj a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni
Unele date economice publicate au speriat investitorii: o măsurătoare a activității manufacturiere realizată de Institute for Supply Management (ISM) a atins cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni în iulie, în timp ce numărul americanilor care au depus noi cereri pentru indemnizația de șomaj a atins, săptămâna trecută, cel mai ridicat nivel din ultimele 11 luni.
„ISM este într-adevăr ceea ce a început să se rostogolească mingea astăzi și apoi vânzarea cauzează mai multă vânzare. Suntem încă în sezonul câștigurilor și vor exista surprize pozitive care, probabil, vor duce piața mai sus și pot exista și surprize negative … dar dacă primești ceva negativ, cum ar fi ISM, cauzează luarea profiturilor”, a declarat Tim Ghriskey, strateg senior de portofoliu la Ingalls & Snyder din New York.
Dincolo de ce s-a întâmplat joi, piața bursieră a avut încă un an relativ puternic, cu S&P 500 și Nasdaq în creștere cu 14,3% și, respectiv, 16% în acest an.
În precedenta sesiune, atât S&P 500, cât și Nasdaq au bifat cele mai mari creșteri procentuale zilnice din februarie încoace, susținute de o creștere a acțiunilor din sectorul cipurilor, după ce Fed a menținut ratele stabile, așa cum era de așteptat, de altfel.
Anterior zilei de joi, Rezerva Federală a anunțat că va menține ratele la un nivel maximpână în septembrie.
Președintele Fed, Jerome Powell, a confirmat că banca centrală ar fi dispusă să reducă ratele în curând. Însă o reducere ar avea loc numai dacă inflația din timpul verii se dovedește a fi oarecum stabilă. În luna iunie, inflația a fost de 3%, una dintre cele mai scăzute luni de când prețurile au început să crească în 2021.
„Dacă inflația s-ar dovedi mai stabilă, și am vedea rate mai mari ale inflației și lecturi dezamăgitoare, am cântări acest lucru împreună cu alte lucruri”, a declarat Powell miercuri, adăugând însă că Fed se concentrează și pe piața muncii.
În prima lună de vară a acestui an, rata șomajului a ajuns la 4,1% – cel mai ridicat nivel din 2021.
Fed va avea o următoare reuniune pe 20 septembrie.