Republica MoldovaȘtirile 60m.RO

De ce nu poți face reportaje în satele controlate de Tiraspol? Doi jurnaliști de la Chișinău au fost agresați de pacificatorii ruși de la Nistru

Doi jurnaliști de la Chișinău au fost agresați, în satul Molovata situat în stânga Nistrului, de trupele de pacificatori, care purtau pe uniforme simbolurile Federației Ruse.

Este vorba despre Viorica Tătaru și Andrei Captarenco, anagajați ai postului TV8, care au filmat în localitatea cu pricina un material despre problemele oamenilor care locuiesc în satele aflate sub jurisdicția Republicii Moldova, dar în stânga Nistrului. După ce și-au încheiat filmările, au vrut să se întoarcă, însă acest lucru este posibil doar cu bacul. În timp ce Andrei urca mașina pe feribot, Viorica voia să filmeze postul de pacificatori, atunci de ei s-a apropiat un militar rus.

Și când am vrut să iau niște imagini a venit un pacificator, vorbitor de limbă rusă, mi-a zis că nu este voie de filmat, dar eu le-am spus că suntem pe teritoriul țării noastre. Mi-a dat telefonul jos din mână, după care l-a ridicat și a început să șteargă din telefon”, își amintește Viorica Tătaru

La rândul său, Andrei Captarenco consideră că de aceasta dată jurnaliștii de la Chișinău au deranjat, deoarece au filmat un material despre un om care a luptat, iar așa-numiții pacificatori au văzut acest lucru.

După un schimb de replici, militarul a restituit telefonul, iar mai apoi cei doi jurnaliști s-au îndreptat spre feribot.

După ce am urcat și bacul a înaintat am văzut că au venit militarii cu stema Rusiei și au insistat să fie oprit bacul. Căpitanul s-a conformat”, spune Andrei Captarenco pentru TV8

La un moment dat, jurnaliștii de la Chișinău s-au pomenit între două tabere: între așa-zișii pacificatorii care abia așteptau să-i rețină și oamenii de pe bac care spuneau: „Ieșiți mai repede că noi nu avem nevoie de probleme, coborâți și faceți ce vreți!

Conflictul a fost depășit după ce jurnaliștii au telefonat la poliția din Dubăsari, la Promo-Lex și la combatanții pe care îi cunoșteau. Doar așa au fost lăsați să traverseze râul și să ajungă pe malul drept. Între timp, Asociația Presei Independente a condamnat acest incident, pe care l-a calificat drept un abuz.

Și mai grav este că s-a întâmplat pe teritoriul controlat de Republica Moldova, pentru că avem ministru de Reintegrare, comisii de control care trebuie să intervină operativ în situații de genul ăsta”, a subliniat Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente.

Back to top button