De ce mult așteptata contraofensivă a ucrainenilor încă nu a avut loc?
Ucraina a transmis în repetate rânduri că în luna august va urma o contraofensivă împotriva forțelor ruse decisivă pentru soarta întregului război, însă deja am trecut de jumătatea lunii și o astfel de operațiune încă nu se vede în teren. Cum va arăta această ofensivă rămâne un mister, remarca zilele trecute publicația „Politico”.
Cele două armate par încremenite într-un blocaj în sud, în jurul Hersonului, iar unii analiști se declară derutați de strategia de până acum a Kievului.
„De ce sunt transmise mesajele publice legate de eliberarea Hersonului? Voi fi sincer cu voi, nu știu, dar este ceva care mă scoate din minți”, mărturisește Konrad Muzyka, analist militar și director la Rochan Consulting, care urmărește desfășurarea războiului din Ucraina.
„Sincer, din punct de vedere militar, pur și simplu nu are sens”, a adăgat el. Ce se va întâmpla la 24 august? Pe de altă parte, un purtător de cuvânt SBU, serviciul de informații al Ucrainei, a declarat că „în viitorul apropiat vor avea loc evenimente foarte acute pe întreg frontul, iar acestea nu vor fi legate neapărat de o anumită dată, dar trebuie să luăm în seamă Ziua Independenței Ucrainei, 24 august”, sublinia reprezentantul SBU.
Cristian Barbu, general în rezervă, fost rector al Academiei Tehnice Militare, spune că nu se așteaptă neapărat la ceva răsunător pentru data de 24 august, ci mai degrabă la mai multe „focare” care să arate că într-adevăr se pregătește marea ofensivă. „Din câte știm în acest moment, marea ofensivă a armatei ucrainene sau contraofensivă, dacă e să gândim din punct de vedere al acțiunilor militare, nu este încă suficient de pregătită. Se pare că vocile instructorilor abilitați în acest sens și care au o experiență și din alte zone, din alte fronturi și care au studiat ceea ce se întâmplă cu rușii în acest moment, acele voci au spus că nu este momentul până nu se atinge acea masă critică din punct de vedere soldat, instruirea soldatului și tehnica pe care o are la dispoziție, plus starea puțin mai subrezită a inamicului. Atunci, cred că aceasta va fi acțiunea în legătură cu data de 24 august: șubrezirea inamicului, a rușilor, a armatei ruse pe întregul front. Nu este simplu acest lucru, având în vedere că sunt vreo 700-800 de kilometri fierbinți și încă vreo 1.400-1.600 de kilometri mai puțin fierbinți, mai în letargie, așa. Tot frontul, de la un capăt la altul, înseamnă vreo 2.400 de kilometri, adică aproape de aici până la Paris, deci nu este simplu să faci o astfel de ofensivă”, a explicat joi seara, la Digi24, generalul în rezervă Cristian Barbu.
„Însă din câte am văzut și din câte știm și noi și ne informăm, lovitura importantă pe care probabil că o vor da ucrainenii va fi undeva în regiunea de sud. Acolo îi și interesează cel mai mult, interesează inclusiv din punct de vedere al centralei Zaporojie. Îi interesează toată partea aceasta de coastă la Marea Neagră, îi interesează și orașele pe care le-au pierdut și ați văzut câtă bătălie a fost acolo”, a adăugat generalul.
Podul lui Putin, țintă legitimă pentru Ucraina Întrebat despre declarațiile ucrainenilor, care spun că Podul lui Putin, podul de peste Strâmtoarea Kerci, este o țintă legitimă, pentru că este construit ilegal, generalul Barbu a arătat că dacă este luat în considerare teritoriul de origine, Ucraina are drepturi juridice asupra Peninsulei Crimeea, ocupată ilegal de ruși în 2014, și atunci și apele teritoriale sunt ale Ucrainei, iar podul acesta trece prin apa teritorială a Ucrainei.
„Înseamnă că cel puțin o bucată din acest pod este țintă legitimă. În acest fel, din punct de vedere militar, orice țintă legitimă și dată prin convenție internațională ca fiind legitimă și declarată ca atare, sigur că poate să fie lovită, în sensul că este apărată sau eliberată de cei care au ocupat vremelnic acest teritoriu”, a spus Cristian Barbu. Grație unor sisteme de armament primite din Occident, cum ar fi sistemul de rachete HIMARS fabricat în SUA, Ucraina a putut să lovească pozițiile rusești din jurul orașului Herson, unde a distrus, de pildă, poduri esențiale pentru aprovizionarea forțelor ruse. Dar, pe de altă parte, și rușii ripostează cu aceeași monedă, ceea ce a dus la un impas brutal în regiune, care împiedică un avans. Nu va fi ușor pentru ucraineni și există semne de întrebare dacă aceștia au trupele necesare și suficient armament pentru a face progrese, arată analiza publicată de „Politico”.
Arme prea puține și antrenament insuficient?
„Dar chiar și cu arme în valoare de miliarde de dolari primite din întreaga Europă și din America de Nord, aflate acum în mâinile ucrainenilor, rămân reale dubii dacă este suficient și ce ar putea însemna acest suficient”, scrie „Politico”.
Și atunci, declarațiile pe care Kievul le face de două luni cu privire la o contraofensivă în sud sunt o tactică retorică, pentru a încurca și a produce confuzie în rândul forțelor rusești? Sau sunt un indiciu că Ucraina nu dispune în prezent de puterea de foc necesară pentru a înlătura controlul Moscovei asupra unor teritorii-cheie – și, prin urmare, vom avea de-a face cu război de durată, cu mici pierderi și câștiguri de ambele părți? se întreabă publicația. Marea Britanie antrenează deja de câteva săptămâni mii de soldați ucraineni de infanterie în sud-estul Angliei, iar alte câteva țări – Canada, Suedia, Finlanda, Danemarca, Olanda și Noua Zeelandă – au declarat că se vor alătura în curând acestui efort.
Dar acest ajutor presupune doar aproximativ trei săptămâni de pregătire de bază a trupelor în ceea ce privește mișcările și tacticile. Soldații abia au timp să deprindă câteva cunoștințe superficiale despre realitățile dureroase cu care se vor confrunta în teren, dar nu mult mai mult, menționează „Politico”.
Forțele ruse se întăresc în sud, în regiunea Herson Între timp, în ultimele săptămâni, Rusia și-a mutat forțe din sudul regiunii Harkov în apropiere de orașul Izium și din regiunea estică Donețk spre sud, pentru a-și consolida apărarea în jurul orașului Herson, sporind-și ceea ce era deja un avantaj matematic în materie de trupe și echipamente. Forțele rusești au întâmpinat puțină rezistență în primele zile ale invaziei, când au pus stăpânire pe aproape toată regiunea Herson, esențială pentru agricultură, un oraș de importanță strategică ce se află chiar la nord de Crimeea și care deschide calea către portul vital Odesa. De atunci, rușii și-au întărit pozițiile, iar în ultimele săptămâni și-au consolidat apărarea în așteptarea unui atac ucrainean.
Dar în același timp, a fost o ocupație incomodă pentru invadatori, confruntați cu resentimente profunde din partea populației și cu o rezistență puternică din partea forțelor speciale ucrainene care operează în zonă sub acoperire. Când și cum va lovi Ucraina? Cu toate acestea, Rusia intenționează să organizeze un așa-zis referendum în Herson, la mijlocul lunii septembrie, pentru a anexa regiunea. Așadar, dacă Kievul speră să oprească votul ilegal, trebuie să acționeze rapid, arată „Politico”.
Publicația îl citează pe Mikola Bielieskov, cercetător la Institutul Național de Studii Strategice din Ucraina, care nu crede că o ofensivă ucraineană va avea loc foarte curând, pentru că Ucraina nu dispune de armament greu pentru a efectua o astfel de manevră. „Ar fi o greșeală uriașă”, a spus el. În opinia expertului, este mai probabil ca Kievul să lovească „încet și metodic” forțele rusești și să arate Moscovei că nu-și poate stabiliza poziția în sud. Pe de altă parte, Bielieskov sugerează că redesfășurarea forțelor rusești la Herson ar putea fi o eroare strategică: mai multe trupe ar avea nevoie de mai multe provizii, care sunt vulnerabile la lovituri. „Cei mai buni strategi sunt cei care nu luptă ca la carte, ci găsesc o modalitate de a-și face treaba chiar și cu mijloace limitate”, a spus el.