De ce importăm 80% din carnea de porc. Cum a fost distrusă zootehnia românească

România importă astăzi peste 80% din carnea de porc pe care o consumă. O țară care altădată avea ferme zootehnice în fiecare județ, care exporta carne în toată Europa, a ajuns acum să depindă de camioane cu marfă congelată din Spania, Germania și Polonia.
Cum s-a ajuns aici? Simplu: prin distrugere sistematică și premeditată, girată de guvernele post-decembriste – de la FSN și PSD, până la PNL, USR și UDMR. Au închis combinatele de furaje, au lăsat fermele fără sprijin, au privatizat abatoare strategice pentru a fi rase de pe hartă. Nici măcar pesta porcină nu a fost combătută serios, ci a fost folosită ca pretext pentru a termina ce mai rămăsese din zootehnia românească.
Rezultatul? Porcul românesc a dispărut. Țăranul român e obligat să cumpere carne din supermarket, iar fermierul autentic a fost scos din joc. Banii românilor merg în fermele străinilor, în timp ce noi rămânem cu hale goale, grajduri părăsite și sate depopulate.
Este o rușine națională. România poate produce suficientă carne pentru a se hrăni și a exporta. Dar ca să reînviem zootehnia, trebuie să dăm jos mafia care a ucis-o. Până atunci, vom continua să mâncăm ce alții nu mai vor.