Politică

Datoria publică a României a atins un nivel record: 845,1 miliarde lei

Ministerul Finanțelor a raportat o creștere a datoriei publice a României în luna martie, cu 3,8 miliarde de lei, ajungând la un total de 845,1 miliarde lei. Această cifră reprezintă un nivel record pentru țară, iar gradul de îndatorare s-a situat la 51,9% din PIB, în scădere față de 52,4% din PIB anunțat anterior pentru februarie. 

Această modificare a fost determinată de o majorare a bazei de raportare a PIB-ului pentru ultimele patru trimestre, conform Profit.ro.

Conform metodologiei UE, datoria în raport cu PIB-ul a fost calculată pe baza sumei PIB-urilor din ultimele patru trimestre, cu cea mai recentă valoare de 1.628,63 miliarde lei, față de 1.605,59 miliarde lei în luna februarie. Această revizuire a dus la ajustarea îndatorării din februarie la 51,7% din PIB. În februarie, datoria era de 841,29 miliarde lei, după o creștere record de aproximativ 40 de miliarde de lei în primele două luni ale anului.

Ministerul Finanțelor a subliniat că nivelul ridicat al îndatorării reflectă o strategie prudentă de finanțare, cu împrumuturi mai mari în prima parte a anului. În primele trei luni ale anului curent, nu au fost scadențe semnificative de rambursare a datoriei publice, ceea ce a contribuit la menținerea indicatorului la un nivel relativ ridicat. Planul de finanțare pentru anul 2024 a fost acoperit în proporție de 43% până la data de 31 martie 2024.

Datoria guvernamentală brută la sfârșitul lunii martie 2024 include sumele alocate pentru implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și datoria contractată pentru finanțarea deficitului bugetar aprobat pentru anul în curs. Utilizarea fondurilor din PNRR este estimată să reducă cheltuielile cu dobânzile și să influențeze deficitul bugetar în mod pozitiv în anii următori.

Pentru menținerea datoriei guvernamentale în PIB la un nivel sustenabil, Guvernul are în vedere stimularea creșterii economice prin investiții publice, estimate să reprezinte 6,9% din PIB în 2024. Implementarea PNRR va contribui la sporirea potențialului de creștere economică și va susține digitalizarea economiei și tranziția verde în România, beneficiind de fondurile europene alocate prin politica de Coeziune 2021-2027 și Mecanismul de Redresare și Reziliență.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button