Aurescu: Statele membre UE trebuie să continue să arate solidaritate cu Grecia şi Cipru, în criza din Mediterana de Est

Statele membre ale Uniunii Europene „trebuie să continue să arate solidaritate cu Grecia şi Cipru, în criza din Mediterana de Est”, a afirmat, miercuri, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-un mesaj pe Twitter, cu o zi înaintea reuniunii informale în format Gymnich a şefilor diplomaţiilor din UE, ce are loc joi şi vineri, la Berlin.
„În ceea ce priveşte tensiunile din Mediterana de Est, mâine, la reuniunea în format Gymnich din Berlin, voi reitera faptul că statele membre ale Uniunii Europene trebuie să continue să arate solidaritate cu Grecia şi Cipru şi, în acelaşi timp, să încurajeze din plin dialogul paşnic dintre părţi către o rezolvare şi dezescaladare a conflictului, în concordanţă cu dreptul internaţional”, a scris Aurescu.
Potrivit unui comunicat MAE , miniştrii vor avea, în cadrul reuniunii de la Berlin, un schimb de opinii cu privire la relaţiile UE – Turcia, în contextul menţinerii tensiunilor în Mediterana de Est, pentru a identifica soluţii de depăşire a blocajului actual şi de a reflecta asupra viitorului relaţiilor UE cu acest partener strategic.
Ministrul Bogdan Aurescu va reitera importanţa solidarităţii europene şi necesitatea identificării de soluţii prin mijloace exclusiv paşnice şi a angajării părţilor în negocieri pe baza intereselor lor legitime, cu respectarea dreptului internaţional, a precizat MAE.
Sursa: Agerpres
- Acord istoric de frontieră între Tadjikistan, Kârgâzstan și UzbekistanTrei țări din Asia Centrală, Tadjikistan, Kârgâzstan și Uzbekistan, au semnat un acord privind frontierele comune, un pas semnificativ pentru stabilitatea regională. Tratatul, încheiat la Khudjand, vine în urma unor tensiuni de lungă durată legate de granițe și resursele de apă. Acesta marchează o etapă importantă în colaborarea dintre cele trei foste republici sovietice. Liderii …
- Putin ordonă cea mai mare recrutare de primăvară din ultimii 14 ani: 160.000 de ruși chemați sub armeRusia a anunțat recrutarea a 160.000 de tineri între 18 și 30 de ani pentru serviciul militar obligatoriu, cea mai mare campanie de primăvară din ultimii 14 ani. Deși Kremlinul susține că recruții nu vor fi trimiși pe front, aceștia sunt forțați să semneze contracte și să lupte în Ucraina. Această măsură vine în contextul …
- România în alertă! Ungaria are epidemie de febră aftoasăO epidemie de febră aftoasă a izbucnit în Ungaria, determinând autoritățile să ia măsuri drastice pentru a limita răspândirea bolii. Având în vedere proximitatea geografică și riscul de transmitere transfrontalieră, România ar trebui să monitorizeze atent situația și să ia măsuri ferme pentru a proteja sectorul zootehnic național. Situația actuală în Ungaria În martie 2025, …
- Piața medicală românească sub dominanța rețelelor străineRecent, piața serviciilor medicale private din România a fost marcată de o serie de achiziții importante, în care marile rețele străine au consolidat controlul asupra sectorului. Medicover a preluat operațiunile Synlab, iar alte mari grupuri medicale își extind constant prezența în România, lăsând tot mai puțin loc pentru jucătorii locali. Această tendință ridică întrebări despre …
- Marea Britanie introduce un permis electronic obligatoriu pentru vizitatorii europeni începând din 2 aprilieÎncepând cu 2 aprilie 2025, cetățenii europeni care doresc să călătorească în Marea Britanie trebuie să obțină o Autorizație Electronică de Călătorie (ETA). Acest sistem are scopul de a îmbunătăți securitatea la frontiere și de a simplifica procesul de intrare în țară. Guvernul britanic a implementat, începând cu 2 aprilie 2025, un sistem de Autorizație …