Politică

Dan Tănasă(AUR): În timp ce Ciolacu, Ciucă și Iohannis ne spun să facem economisire, să schimbăm becurile, să facem duș în doi, ei fac combinații de zeci de milioane de euro. UDMR a primit 40 de milioane de euro pentru 3 proiecte

Liderul AUR, Dan Tănasă, a făcut o serie de declarații la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșului în privința acțiunilor revizioniste maghiare și a segregării pe criterii etnice promovată de UDMR în județele Harghita, Covasna și Mureș. De asemenea, vicepreședintele AUR, le atrage atenția românilor că Ciolacu, Ciucă și Iohannis ne spun să facem economisire, să schimbăm becurile, să facem duș în doi, pentru a distrage atenția poporului de la problemele reale și combinațiile de zeci de milioane de euro care se fac în guvernul României. Pentru UDMR s-au dat 40 de milioane de euro doar pentru trei proiecte, anunță Dan Tănasă.

Vreau doar să întăresc ce a spus Dragoș Burghelia, președintele Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș. Acum, în Uniunea Europeană, în anul 2023, UDMR face presiuni pentru segregare pe criterii etnice. Voi vă dați seama despre ce vorbim? Voi vă dați seama că elita politică și civică maghiară, care nu se uită în spatele istoriei ei să vadă că timp de sute de ani, timp de sute de ani, i-au tratat pe românii din Transilvania mai rău ca pe animale și nu le-au dat drepturi. Acum au tupeul să ne bată nouă obrazul că nu au drepturi în Transilvania. Voi înțelegeți cum funcționează această retorică lipsită de cea mai elementară urmă de logică și de bun simț?

Dacă noi, românii, am spune dom’le, îi dăm afară pe unguri din școlile noastre. Ar fi discriminare, ar fi rasism, ar fi xenofobie, ar fi șovinism. Dar dacă ei, UDMR, eu spun dom’le, nu vrem să învățăm cu românii în aceeași școală. Nu vrem ca copiii noștri maghiari să meargă la grădiniță cu copiii români. Tocmai atunci e civilizat, e educație, este apărarea culturii lor, este dreptul lor. Voi înțelegeți că aici, de ani de zile, aici, în Harghita, de ani de zile, din fondurile publice ale Consiliului Județean Harghita, banii pentru proiecte culturale, banii pentru biserici, banii pentru proiecte de tineret și sport se dau proporțional cu proporția comunităților.

Adică românii sunt 15%? Da, 15 la sută din bugetul Consiliului Județean alocați pentru proiectele culturale se duc la români să respecte proporționalitatea etnică. Uite, mă, fraților, da ia hai să punem în loc de unguri și români să punem, nu știu. Albi și negri. Pai ala era rasism? Dacă albii, respectiv maghiarii, ar fi zis Dom’le, le dăm negrilor doar 15 la sută din bugetul ăla era rasist. Voi vă dați seama câtă lipsă de logică e în toată povestea asta. Vă dați seama cât tupeu este. Deci nu e vorba despre drepturi. În momentul în care zilele trecute, în Sălaj, în localitatea Crasna din Sălaj, statul român, prin Ministerul Dezvoltării, a construit de la zero o grădiniță cu program prelungit repede. În Sălaj, comuna Crasna, statul român a construit de la zero o grădiniță prin Ministerul Dezvoltării. Dacă mergeți acum la Crasna, o să vedeți că prima dată pe instituția publică a statului român scrie mare în limba maghiară. Mare de tot. Mare de tot scrie în limba maghiară și după aia am și scris. Deci aici nu e vorba despre drepturi.

Vezi Doamne, drepturi pe care le pretind și pe care nu le au, nu? Aici nu e vorba de domne, ce o să facă? O să ia Transilvania în spate și o să plece cu ea? Nu. Este vorba de faptul că, exact cum spunea și domnul Popescu, atunci când statul român se retrage de pe un teritoriu, vine statul maghiar și ocupă exact același teritoriu. În momentul în care, atenție, mai spun chestiunea asta și deloc în momentul în care Virgil Popescu Ciucă și Ciolacu, vin cu replici, vă spun vouă să vă schimbați becurile, vă spun vouă să vă schimbați frigiderele cu clasa A, A, A. În momentul în care toate aceste slugi vă spun vouă că România a câștigat pentru că a vândut Termo Mintia, în momentul acela să știți că la Târgu Mureș se face, se amenajează Muzeul Fotografiei cu 12 milioane de euro plus TVA. Să știți că la Sfântu Gheorghe, în Covasna, se amenajează Muzeul Comunismului cu 12 milioane de euro plus TVA.

Și să știți atunci, atunci când deschideți televizorul, și vi se spune să economisiți, când ni se spune să faceți duș în 2 sau să stingeți becul, să știți că România va cheltui peste 14 milioane de euro ca să amenajeze ruta Sfîntului Ladislau, un rege al Ungariei. Așa să știți. Iar eu v-am spus numa trei proiecte care în total vor se vor cheltui prin PNNR peste 40 de milioane de euro, peste 40 de milioane de euro, iar Termo Mintia s-a vândut cu 90 Unei firme înființate în urmă cu șase luni, despre care nu știm nici pe dracu.

Apropo de ANI. Și termin doar atât. România este țara tuturor cetățenilor, indiferent de etnie, care respectă Constituția. Nu mă interesează ce etnie ai. Nu mă interesează cine e prioritate. Atâta timp cât ești cetățean român și cât trăiești în România, respecți Constituția. Atâta timp cât ești demnitar al statului român, respecți Constituția și simboluri naționale. Nu mă interesează cine e Kelemen Hunor. Atâta timp cât ești demnitar al statului român, respecți Constituția și simboluri naționale. În rest, nu îți convine, pleacă, că nu te ține nimeni cu forța. Antal Arpad, Tamas Sandor, sunteți demnitari ai statului român. Varga Attila, Attila Cseke, ministru de numele căruia se leagă închiderea a zeci de spitale din România, sunteți demnitari ai statului român. Statul român vă plătește salariile. Respectați Constituția și simbolurile naționale. Dacă nu plecați, plecați din funcții, că nu vă ține nimeni. Și dacă nu vă convine nici atmosfera din România, plecați și peste granițe, nu e nici o problemă. Dar nu asta cu Doamne avem și noi sensibilitățile noastre. Și românii au sensibilitățile lor, și românii au istoria lor, și românii au ambițiile lor. Și românii au dorința de a trăi în liniște și în pace. Mulțumesc!”, a declarat vicepreședintele AUR, Dan Tănasă la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button