Știrile 60m.RO

Dan Tanasă solicită intervenția autorităților pentru salvarea Fabricii de Zahăr de la Luduș

Deputatul AUR Dan Tanasă solicită intervenția autorităților pentru salvarea Fabricii de Zahăr de la Luduș, în contextul în care producătorul francez Tereos a decis recent să închidă unitatea de producţie pe care o deţine în judeţul Mureş. Aproximativ 400 de fermieri români, care se pregăteau anul acesta să livreze sfeclă către procesator, riscă să rămână fără venituri.

Închiderea acestei fabrici înseamnă că producția națională se rezumă la o singură fabrică ce procesează sfeclă de zahăr – fabrica Roman deținută de compania austriacă Agrana. Este nevoie de intervenția urgentă a statului român, ținând cont că piața din România este sufocată de importurile de zahăr din Polonia și Germania.        

Acum, după 30 de ani, România a ajuns ca din cele 33 de fabrici de prelucrare a zaharului din sfeclă de dinainte de ’89, astăzi, după distrugerea fabricii de la Luduș, vom rămâne cu o singură fabrică, cea de la Roman și aceasta cu capital străin.

Este foarte important să înțelegem faptul că închiderea acestei fabrici nu reprezintă o simplă decizie de reorganizare a unei societăți comerciale, ci constituie un pericol real, demonstrat, la adresa fermierilor români și viitorului culturii de sfeclă de zahăr în România. Din păcate, în ultimii 30 de ani, liderii vremelnici ai statului român nu au reușit să înțeleagă faptul că astfel de întreprinderi sunt esențiale pentru stabilitatea noastră economică și pentru dezvoltarea agriculturii, ele constituind puncte de interes strategic. Este evident însă, că strategia a lipsit cu desăvârșire din viziunea guvernelor post-decembriste, astfel am ajuns în situația din prezent, cu o industrie la pământ și cu un domeniu agricol care stă la mâna unor companii străine, acestea desigur neavând nici cel mai mic interes pentru binele fermierului român, ci doar scopul prioritar de înregistrare a unor profituri considerabile”, a afirmat Dan Tanasă.

Avem în față un viitor incert pentru cei aproape 400 de fermieri din 9 județe care vor fi puși în fața faptului împlinit, iar dependența României pentru importuri va crește considerabil.

Aduc în atenție eforturile Sindicatului Liber „Zaharul” Luduș și a asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr „Beta” privind preluarea acesteia. Este esențială continuarea activității acestei fabrici pentru viitorul fermierilor, evitând importul masiv de produse alimentare, tocmai în această situație internațională, când toate statele caută să își acopere necesarul de alimente din resursele proprii.” – a accentuat Tanasă, solicitând în mod public intervenția autorităților pentru salvarea Fabricii din Luduș.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button