Știrile 60m.RO

Dan Tanasă: Românii din județele Covasna și Harghita sunt discriminați sistematic. A analizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării această problematică?

Dan Tanasă este un luptător neobosit în slujba comunității românești minoritare din Covasna și Harghita, care este permanent supusă discriminării de către conducătorii instituțiilor publice și liderii politici, reprezentanți ai UDMR. Aceasta nu este o speculație, veridicitatea acestui fapt este dovedită de numărul mare al hotărârilor instanțelor de judecată care atestă faptul că este vorba de o discriminare pe criterii etnice față de comunitatea românească din centrul țării.

Vorbim de un număr foarte mare de hotărâri care arată că aceste fapte de discriminare sunt reale. Eu, spre exemplu, interacționez de mai bine de 14 ani cu o instituție numită Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care a constatat, sau a fost obligat în repetate rânduri de instanțele de judecată să constate, numeroase fapte de discriminare pe criterii etnice, victime ale acestor fapte fiind comunitățile de români din județele Harghita și Covasna”, a punctat Tănasă.

Deputatul AUR se arată indignat de faptul că CNDC nu a realizat nicio analiză în urma acestor constatări și solicită conducerii instituției să transmită care sunt motivele pentru care Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării nu a decis să supună atenției membrilor Colegiului Director această problematică.

Fac aici referire la anumite elemente ale unor stări de fapt precum poziția de autoritate a discriminatorului, mijloacele legale ori faptice prin care s-a produs actul de discriminare, sau orice alt fel de trăsătură specifică. În toate aceste cazuri vorbim despre discriminarea unor comunități întregi, nu de persoane particulare. Mai mult, autorii acestor fapte de discriminare pe criterii etnice sunt conducători ai unor instituții publice, de fiecare dată membrii ai comunității maghiare din zonă”, a explicat Tanasă.

El a mai cerut conducerii CNCD să comunice dacă a fost identificată o problemă reală și un tipar al discriminării pe criterii etnice a românilor din județele Harghita, Covasna și Mureș având în vedere aceste zeci de cazuri în care populația majoritară în stat, dar minoritară într-o zonă, este discriminată.

A inițiat instituția pe care o conduceți un dialog cu societatea civilă românească din zonă pentru a identifica problematica identitară cu care se confruntă, având în vedere aceste zeci de cazuri de discriminare pe criterii etnice a românilor din zonă? Ce măsuri concrete au fost luate de instituția pe care o conduceți pentru a analiza acest fenomen și a propune soluții de prevenția a discriminării pe criterii etnice a românilor din cele două județe?” – acestea sunt întrebările importante la care deputatul AUR de Mureș, Dan Tanasă, așteaptă răspuns din partea președintelui Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button