Dan Tanasă: Politica dezastruoasă e Ministerului Energiei continuă. Capacitățile de producție din surse regenerabile, în pericol
Ministerul Energiei nu renunță la politica dezastruoasă – de data aceasta sunt vizați direct producătorii de energie din surse regenerabile, care se plâng că vor fi nevoiți să închidă capacitățile de producție din cauza supraimpozitării. Practic, cheltuielile cu achiziţia de energie necesară pentru onorarea contractelor în situații de dezechilibru (când nu bate vântul, când gradul de însorire este redus) nu mai sunt recunoscute, conform unui proiect de lege privind aprobarea OUG nr. 119/2022.
Producătorii de energie regenerabilă din România au făcut apel către factorii de decizie, prin care au solicitat autorităților să ia măsuri urgente pentru a se evita distrugerea în masă a investiţiilor existente în regenerabile și oprirea imediată a investiţiilor în capacităţi noi. Ei susțin că energia regenerabilă nu este responsabilă pentru creşterile de preţuri pe pieţele spot şi angro din România. Dimpotrivă, atunci când este disponibilă, ajută la reducerea preţului.
Dan Tanasă și-a arătat solidaritatea față de aceștia și a transmis la rândul său o sesizare către premierul Nicolae Ciucă prin care cere eliminarea acestor prevederi. Deputatul AUR consideră că politica dezastruoasă a ministrului Virgil Popescu nu mai poate continua – în caz contrar, sectorul energetic românesc va intra în colaps.
„Stimate domnule Prim Ministru, vă întreb cum este posibil să continuăm această politică dezastruoasă a Ministerului Energiei în ceea ce privesc investițiile în sistemul energetic național? RWEA şi PATRES semnalează că se va ajunge într-o situaţie fără precedent pentru România. Cum pot fi atrași noi investitori cu astfel de măsuri distructive? Veți accepta să se închidă capacităţi de producţie în plină criză energetică? Așa arată Strategia Energetică a Guvernului României?” – acestea sunt întrebările adresate premierului Nicolae Ciucă de către deputatul AUR Dan Tanasă.