Politică

Dan Tănasă: CNCD s-a pronunțat în cazul sesizării ADEC care viza discursul rasist al premierului Viktor Orban de la Universitatea de Vară de la Tușnad

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a admis în parte sesizarea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa, condusă de Dan Tanasă, ce viza discursul rasist al premierului Ungariei, Viktor Orban, susținut în iulie 2022 la Universitatea de Vară de la Tușnad.

În august 2022, ADEC a sesizat CNCD cu privire la faptul că la data de 23 iulie 2022, Viktor Orban, aflat în vizită privată în România în calitate de ideolog și lider de opinie a susținut în mediu public la Universitatea de Vară de la Tușnad un discurs cu caracter rasist care prin virulența lui a ajuns să facă înconjurul lumii prin faptul că a acuzat amestecul raselor  și a pledat consecvent și vehement pentru o rasă pură în bazinul carpatic: noi nu suntem o rasă mixtă și nu vrem să devenim o rasă mixtă.

Declarația lui Viktor Orban a generat la acel moment un val de proteste la nivel internațional. Spre exemplu, liderii de grupuri politice din Parlamentul European au condamnat declarațiile „deschis rasiste” ale prim-ministrului ungar, Viktor Orban (detalii aici).

Potrivit Europa Liberă, Peşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat despre discursul lui Viktor Orbán, că „este o eroare majoră şi este inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor”. Președintele crede că UDMR ar trebui să vină cu explicații, fără a genera însă o criză guvernamentală, dar a spus că o discuție trebuie să aibă loc inclusiv la nivelul coaliției de guvernare. În replică, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că declarațiile premierului ungar nu au legătură cu România, cu guvernarea de la București și, în consecință, nu au incidență asupra funcționării coaliției de guvernare.

Zoltan Zakarias, deputat în Parlamentul României, lider politic și de opinie a declarat, la B1 Tv în data de 17 august 2023 că „nu suntem de acord să se impună o amestecare cu o altă cultură din afara culturii europene. Asta e simplu”, luându-i apărarea lui Viktor Orban. Totodată, Zakarias Zoltan a mai spus și că (declarațiile, n.r.) „nu au fost rasiste . Eu am spus că din punctul meu de vedere nu a fost un discurs rasist. De vreme ce că nu îl consider rasist, nu am de ce să mă disociez”.

În august 2022, ADEC s-a adresat CNCD cu o sesizare în care l-a reclamat atât pe Viktor Orban cât și pe Kelemen Hunor, Zoltan Zakarias și organizatorii evenimentului.

CNCD a emis Hotărârea nr. 749/20.12.2022, comunicată în urmă cu puțin timp, în care a admis doar în parte sesizarea ADEC. Astfel, CNCD, instituția condusă de UDMR-istul Csaba Asztalos Ferenc, a ales să fie complice la discrusul rasist și a refuzat să-l sancționeze pe Viktor Orban pe motiv că acesta beneficiază de imunitate de jurisdicție, în ciuda faptului că acesta a făcut declarațiile pe teritoriul României și în calitate de persoană privată, vizita acestuia din iulie 2022 fiind una privată, nu oficială.

CNCD a refuzat să-l sancționeze pe liderul UDMR Kelemen Hunor, viceprim-ministru la data faptelor, pe motiv că cele sesizate „nu se confirmă”, în ciuda faptului că poziția acestuia pe subiect a fost una cel puțin controversată iar Kelemen Hunor a refuzat să se delimiteze de discursul rasist chiar și după ce Președintele Klaus Iohannis i-a solicitat public acest lucru.

CNCD a refuzat să sancționeze organizatorii evenimentului de la Tușnad, respectiv Consiliul Tineretului Maghiar din România și Asociația ProMinoritate. CNCD își justifică decizia prin aceea că organizatorii nu sunt răspunzători iar acel eveniment este unul academic. Asta în ciuda faptului că organizatorii răspund în acest caz tot ața cum răspund televiziunile pentru ce spun invitații în platou sau federațiile organizatoare pentru ceea ce scandează suporterii pe stadion. Nu în ultimul rând, argumentul neimplicării în viața academică invocat de CNCD în motivarea hotărârii este unul complet neserios deoarece Universitate de la Tușnad nu are nimic de-a face cu viața academică, fiind o platformă politică organizată și finanțată tranfrontalier de statul maghiar.

Șocant este faptul că CNCD a introdus în Hotărârea nr. 749/20.12.2022, un document oficial al unei instituții publice din România, punctul de vedere al Asociației ProMinoritate doar în limba maghiară, fără o traducere în limba oficială de stat (foto jos). În mod evident, CNCD trebuie să apeleze la un traducător autorizat și să introducă în documentul oficial traducerea în limba oficială de stat a poziției celor de la Asociația ProMinoritate.

Singurul sancționat în urma acestui scandal internațional general de Viktor Orban pe teritoriul României este deputatul UDMR Zoltan Zakarias. Acesta a fost sancționat contravențional cu 5000 de lei pentru afirmațiile sale în susținerea discursului rasist al premierului Viktor Orban.

Fragment din Hotărârea nr. 749/20.12.2022 comunicată ADEC în urmă cu puțin timp.
Fragment din Hotărârea nr. 749/20.12.2022 comunicată ADEC în urmă cu puțin timp.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button