Politică

Dan Tanasă (AUR): Străzile din Cernăuți ar putea purta numele unor personalități românești. Va sprijini MAE demersul românilor din Cernăuți?

Străzile din Cernăuți ar putea purta numele unor personalități românești, dacă administrația locală din această regiune va aproba propunerea comunității românești, în contextul în care autoritățile ucrainene au în vedere redenumirea unui număr considerabil de străzi care aveau semnificație filo-rusă. Dan Tanasă (AUR) solicită MAE să susțină acest demers.

Ținând cont de situația tensionată din Ucraina cauzată de războiul purtat cu Federația Rusă, în imediata vecinătate a graniței României se află o comunitate românească însemnată, numărând jumătate de milion de suflete care își doresc să fie reprezentate, apărate și ascultate de către autoritățile de la București, facilitând relația cu administrația publică locală și centrală din Ucraina.

         În contextul ultimelor săptămâni, în Ucraina, au fost înlăturate simbolurile, statuile și monumentele care reprezintă Uniunea Sovietică sau Federația Rusă, iar în orașul Cernăuți administrația locală a comunicat intenția de a redenumi un număr considerabil de străzi care aveau semnificație filo-rusă.

         În acest sens, asociațiile românești din Cernăuți, alături de liderii comunității, intelectuali și profesori au inițiat la data de 2 mai un demers prin care s-a propus Consiliului Orășenesc Cernăuți un număr de denumiri care sunt legate de istoria poporului român și de personalitățile românești bucovinene dar și naționale. Acest demers este unul legitim și perfect fundamentat, dată fiind susținerea României și solidaritatea poporului român cu tragediile recente din Ucraina, această decizie poate reprezenta un gest de bună credință și o dovadă că relațiile dintre statele noastre se reașează pe un făgaș firesc, bazat de pe respectarea drepturilor minorității române din Ucraina.

         Întrucât în România există mii de străzi cu rezonanță pentru toate minoritățile naționale și având în vedere faptul că spiritul european la care Ucraina tinde presupune și respectarea doleanțelor minorității, în cazul de față românească, implicarea statului român în acest demers devine imperios necesară. Cunoaștem faptul că astfel de decizii aparțin administrației publice locale, însă dialogul și promovarea intereselor minorității românești constituie una din datoriile Guvernului în calitate de autoritate executivă.

         Având în vedere și declarațiile recente ale domnului Prim-Ministru, Nicolae Ciucă, care afirmă că s-a ridicat problema drepturilor comunității românești din Ucraina, răspunsul primit fiind unul încurajator: „Președintele Zelenski a subliniat că minoritatea română din Ucraina va beneficia de aceleași drepturi, în oglindă, precum beneficiază minoritatea ucraineană în România.” vă rog domnule Ministru să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Dacă ați contactat reprezentanții asociațiilor românești din Cernăuți pentru a vă informa cu privire la acest demers și pentru a vedea cum aceștia pot fi ajutați?
  2. Dacă vă veți implica în susținerea acestui demers de promovare a denumirilor românești în Cernăuți, desigur, pe cale diplomatică, promovând dialogul bilateral, punând accentul pe importanța unor relații culturale îmbunătățite?
  3. Care sunt măsurile pe care Ministerul Afacerilor Externe le va lua în privința susținerii adoptării denumirilor românești din Cernăuți și cum se va implica Consulatul General al României la Cernăuți în această privință?

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button