Politică

Dan Tănasă (AUR): Primarul UDMR Antal Arpad a discriminat români pe criterii etnice, din nou

Curtea de Apel București a respins vineri, 5 mai a.c., acțiunea primarului UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, împotriva unei decizii a CNCD prin care a fost sancționat contravențional cu amendă pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor, afirmă deputatul AUR de Mureș Dan Tănasă.

În luna martie 2021 Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă în calitate de președinte, a sesizat CNCD cu privire la faptul că primarul UDMR al municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a impus în mod ilegal cunoașterea limbii maghiare pentru ocuparea mai multor posturi din Primăria Sfântu Gheorghe, fapt ce constituie o discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare (potrivit datele oficiale, peste 21% din populația orașului nu este de etnie maghiară). Concursul în cauză viza ocuparea posturilor de Consilier (S), clasa I, gradul profesional principal, Consilier (S), clasa I, gradul profesional asistent și Consilier (S), clasa I, gradul profesional debutant.

CNCD a admis sesizarea ADEC și a emis Hotărârea nr. 778/20.10.2021, prin care a decis că faptele primarului UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, constituie discriminare pe criterii etnice la adresa cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare.

CNCD i-a aplicat primarul UDMR din Sfântu Gheorghe sancțiunea contravențională cu amendă în cuantum de 2000 lei și l-a obligat pe acesta să publice un rezumat al hotărârii CNCD pe pagina de internet a instituției (detalii aici).

Primarul UDMR Antal Arpad a atacat decizia CNCD la Curtea de Apel București. Instanța a respins acțiunea ca neîntemeiată (dosar nr. 8328/2/2021, detalii aici): „Respinge cererea de chemare în judecată ca neîntemeiată. Cu recurs, în 15 zile de la comunicare, ce se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 05.05.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei. Document: Hotarâre  813/2023  05.05.2023”.

În septembrie 2019 Antal Arpad a mai pierdut un proces în care a încercat să anuleze o altă decizie CNCD prin care CNCD a constatat faptul că acesta se face vinovat de discriminarea pe criterii etnice a românilor (detalii aici).

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button