Salarii de 6 ori mai mici ca în Germania: În timp ce Iohannis stă la șuete cu Cîțu și Cîmpeanu despre România Educată profesorii muncesc pe salarii de mizerie

Salariile profesorilor români ar fi trebuit să crească cu 16% de la 1 septembrie, doar că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că acest lucru nu se va întâmpla. Cadrele didactice așteaptă mărirea cu sume între 250 și 500 de lei încă de anul trecut. Liderii sindicali din învățământ cer un răspuns ferm din partea guvernanților, tăcerea lor fiind considerată „o invitație la declanșarea acțiunilor de protest”. Școala 9 a făcut o comparație a salariilor din învățământ în Europa, dar s-a uitat și la cât câștigă medicii din Germania, Marea Britanie și Franța. În timp ce doctorii români câștigă aproape jumătate față de cei din aceste țări, profesorii români abia dacă ajung să ia 16% din cât primesc omologii lor.
Un profesor debutant din România ia în mână 2.300 de lei pe lună. „O chirie minimă pentru o garsonieră îl lasă pe acest tânăr cu jumătate sau chiar un sfert din salariu, fără a lua în calcul orașe precum București sau Cluj. Prin urmare, cine poate să aibă un trai decent cu 1.000 de lei pe lună, bani din care mai are de plătit și facturile utilităților, haine, cărți, cursuri de perfecționare?”, este întrebarea pe care sindicatele din educație au adresat-o guvernanților, într-un comunicat de presă. Nu au primit încă un răspuns.
De la 1 septembrie, profesorii din România ar trebui să primească între 250 și 500 de lei pe lună în plus, dacă s-ar aplica aplica legea 153/2017, care presupunea o majorare de 24%. Prima tranșă de creștere de 8% a fost acordată în ianuarie 2020, urmând ca din septembrie a acestui an să se majoreze cu 16%. Doar că premierul Florin Cîțu a spus într-un interviu, la TVR, că „sunt îngheţate salariile din sectorul public” în acest an. Încă de când a preluat mandatul, Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a spus că va sacrifica majorările salariale pentru creșterea costului standard pe elev. Recent, după ședința de guvern, și-a susținut ideea și a afirmat că nu crede că salariile vor putea crește după rectificarea bugetară.
Salariile profesorilor nu cred că vor putea creşte după rectificarea bugetară. Avem nevoie de foarte multe lucruri şi trebuie să prioritizăm aceste creşteri. – Sorin Cîmpeanu, declarație după ședința de guvern
Astfel, un profesor român câștigă de șase ori mai puțin decât unul neamț și de trei ori mai puțin decât unul britanic sau unul din Franța. În același timp, un profesor român cu toate gradele didactice și cu vechime câștigă jumătate cât un medic român.
