Dan Dungaciu: Surpriza la alegerile parlamentare din R. Moldova va veni din România. AUR are șanse mari să intre în Parlamentul de la Chișinău

Distribuie acest articol!

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române, a explicat că Alianța pentru Unirea Românilor are șanse mari să intre în Parlamentul de la Chișinău, în contextul alegerilor din 11 iulie. El a mai spus că miză a acestor alegerilor este „pachetul de control” pe care-l va obține Federația Rusă în Parlament și Guvern, cu precizarea că Rusia nu vrea toată puterea în R. Moldova, pentru că altfel va trebui „să o susțină financiar”.

Sociologul consideră că adevărata surpriză la alegerile parlamentare de la Chișinău va veni din România: AUR, un partid cu un aer de prospețime pe scena politică din Republica Moldova și singurul partid din Parlamentul de la București care și-a asumat cauza unionismului.

Unionismul în R. Moldova este prezent în sondaje la 47%, dar este absent în viața politică reală. Nu există reprezentare politică unionistă, deci una dintre mizele alegerilor parlamentare este dacă unionismul va trece în Parlament. În acest moment sunt trei expresii politice al unionismului: Blocul Mișcarea pentru Unire, Partidul Unității Naționale și AUR-ul care deocamdată nu are un statut politic foarte clar acolo”, a declarat Dungaciu pentru PSNews, cu mențiunea că va câștiga acea formațiune politică care va reuși să transmită mesajul că e o mișcare coagulată.

Surpriza la alegerile parlamentare din R. Moldova va veni din România

Dungaciu creditează partidul Alianța pentru Unirea Românilor cu șanse mari să intre în Parlamentul de la Chișinău pentru că, pe lângă lideri capabili, AUR un aer de noutate și este un proiect inedit, o alternativă viabilă la europenismul susținut de partidele de pe scena politică din Chișinău, cum ar fi PAS.

„Eu cred că cele mai mari șanse să îndeplinească un asemenea mandat și o asemenea speranță a unioniștilor o are partidul nou intrat pe scana politică a R. Moldova, și anume AUR, pentru că el aduce o prospețime politică pe care din păcate ceilalți lideri politici din R. Moldova nu o au. Ceilalți lideri sunt foarte capabili, însă nu au aerul acela de prospețime. 

„AUR este ceva inedit, este și echivalentul unui partid politic din Parlamentul României și până în prezent niciun partid politic din Parlamentul României n-a susținut unionismul din R. Moldova. Toți au susținut europenismul în R. Moldova și de data acesta aveam o situație în care există parlamentari de la București care susțin explicit unionismul în R. Moldova, deci tot acest conglomerat de factori ar putea să schimba datele problemei, pentru că o forță unionistă coagulată va strânge voturi potențiale de la PAS, din interiorul R. Moldova, dar și din afara R. Moldova. Din acest punct de vedere, există un electorat de margine al PAS-ului unionist care e o opțiune clară unionistă veritabilă și poate duce spre ea. Acesta este unul dintre elementele pe care eu le-aș urmări cu atenție la alegerile din Republica Moldova”, a mai spus directorul ISPRI.

Citiți mai mult aici.


Distribuie acest articol!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: