Opinii

Dan Dungaciu: Pentru România va fi fatal să aibă simultan o relaţie rece cu SUA şi una îngheţată cu Rusia

Profesorul Dan Dungaciu, sociolog, analizează schimbările necesare în politica externă a României, pe fondul unei paradigme noi dictate de Casa Albă, dar și în contextul greșelilor comise de statul român în relațiile sale pe scena internațională. Dan Dungaciu subliniază necesitatea reanalizării relațiilor cu Statele Unite, argumentând că România trebuie să-și regândească strategiile de politică externă pentru a reconstrui alianțele pierdute și pentru a-și reafirma poziția strategică în Europa și în lume.

Profesorul Dan Dungaciu evidențiază principalul moment de cotitură din politica externă românească, acuzând statul de a fi sacrificat alianțele greu câștigate cu Statele Unite în favoarea unor decizii pripite legate de politica internă.

„Marea problemă a României a fost când a dat semnalul că transformă politica externă sau pune politica externă la căruța politicii interne și își modifică, de asemenea, alianțele construite greu, în decursul a 30 de ani, cu Statele Unite, le modifică pentru că ar fi, nu-i așa, provocări de politică internă, apropo de prezidențiale. A fost o mare greșeală a României. Excesul acesta de zel, saltul dintr-o parte în alta nu trebuie să fie specifice unui stat aflat în poziția și poziționarea României”, spune Dan Dungaciu, pentru Gândul.

Sociologul consideră că, în contextul unei lumi aflate într-o continuă transformare, România trebuie să se adapteze rapid la noile realități geopolitice.

„Noi suntem acum într-o perioadă în care lumea se schimbă, în care geografia strategică mondială se schimbă, că ne place, că nu ne place – nu facem judecăți de valoare sau judecăți morale, că nu e timp pentru așa ceva -, prin care trebuie să știm cum să ne orientăm. Deci, a fost o greșeală strategică: orientare bruscă, subită, îmbrățișare aproape completă a discursului european, că deocamdată este doar un discurs european, nu e nicio acțiune concret europeană. Pe termen scurt, nici nu va fi una foarte explicită.

România trebuie să înțeleagă foarte clar că riscul pentru ea – relația rece cu America și relația înghețată cu Federația Rusă – la acest spațiu este aproape o sinucidere strategică. Deci, că ne place că nu ne place, e păcat că am ajuns în situația României din anii ’90, când au trebuit trei sau patru ani să construim relația cu America”, explică Dungaciu.

Profesorul Dungaciu avertizează că relația cu Statele Unite, pilonul major al politicii externe românești, trebuie reînvățată și reconstruită de urgență.

„Noi am crezut, de fapt, că, în aceeași perioadă, va trebui să reconstruim relația cu Statele Unite, ca stat european, pentru că România nu e pro-europeană, România este europeană. Dar să ne construim relația cu Statele Unite, să reînvățăm dialogul cu Statele Unite, să reînvățăm inclusiv dialogul cu Bruxelles-ul și să reînvățăm dialogul cu estul. Toate aceste imperative cred că trebuie să fie asumate. E păcat. Sigur că suntem într-o campanie prezidențială, că unele lucruri nu se pot spune explicit, dar aceste imperative trebuie să fie reasumate, pentru că geografia strategică globală – și implicit cea regională – s-a modificat, inclusiv la nivel european, ca să nu mai spun la nivel global. Vedem că statele joacă în primul rând pentru sine și trebuie să ne asumăm, într-un fel, acest mandament. Sigur că suntem membri europeni, suntem parteneri cu statele de strategie, dar ar trebui să nu mai fim doar pe hârtie”.

Sociologul consideră că imaginea României în SUA a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani, iar reconsolidarea parteneriatului strategic este esențială.

„Trebuie să reînvățăm să devenim parteneri strategici ai Statelor Unite. În condițiile în care imaginea noastră în Statele Unite este poate cea mai proastă din 30 de ani sau, oricum, la fel de proastă cum a fost la început în anii ’90, trebuie să reconstruim această relație, evident, nu ieșind din Europa, ci rămânând în Europa”.

Dan Dungaciu avertizează asupra pericolului unei resurgențe politico-militare din partea Kremlinului, care ar putea afecta în primul rând evoluția Războiului din Ucraina, dar și Republica Moldova.

„La nivel strategic, fără Europa în coasta Rusiei, care va fi resurgentă, nu doar la nivel de Federație Rusă, ci resurgentă politic – mă refer resurgentă militar –, va fi resurgentă politic în toți pașii aceștia din Vest, în Republica Moldova și în Ucraina. Rusia va fi resurgentă politic. Oare te poți apăra de așa o resurgență politică a Federației Ruse punând toate cărțile doar pe masa Bruxelles-ului? Ai nevoie de partenerul strategic american și cred că imperativul momentului este să avem cuplare la Statele Unite, fără ca să însemne, în niciun caz, o decuplare din Uniunea Europeană”, conchide Dan Dungaciu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button