Politică

Dan Dungaciu: Actuala conducere de la Bucureşti nu poate avea o relaţie firească și naturală cu administrația SUA condusă de Donald Trump

„Alegerile prezidențiale vor deveni testul unei relații posibile strategice cu Statele Unite”, afirmă analistul de politică externă, Dan Dungaciu, într-un interviu pentru Gândul, scrie solidnews.ro.

Profesorul Dungaciu a comentat afirmațiile vicepreședintelui american, J.D. Vance, de la München, din mai multe perspective.

În opinia analistului, Uniunea Europeană, în speță România, sunt pe o poziție secundă în raport cu partenerul american, întrucât, în distribuția de putere americană, președintele Trump a preluat temele mari: China, Orientul Mijlociu, Rusia și războiul din Ucraina. În timp ce în sarcina vicepreședintelui Vance a rămas Uniunea Europeană.

„Trebuie să fim foarte atenți și să înțelegem că, în raport cu partenerul american, suntem într-o poziție secundă. De ce? În America, distribuția de putere este următoarea: președintele își asumă temele mari ale Americii. Vicepreședintele, temele mai puțin importante, altminteri spus, ca europeni, suntem într-o poziție de inferioritate, pentru că vicepreședintele se ocupă de tema Uniunii Europene.

Amintiți-vă că, în timpul Administrației Obama, domnul Biden se ocupa de chestiunea Ucrainei. O temă de mică importanță atunci pentru administrația Obama. Cum s-a ocupat domnul Biden de Ucraina, nu mai comentez. Deci suntem deja, ca europeni, într-o poziție de inferioritate strategică, pentru că americanii nu consideră tema europeană temă principală pentru ei. Temele principale sunt China, Federația Rusă, închiderea dosarului cu Ucraina, Orientul Mijlociu.

Acestea sunt la Donald Trump. Uniunea Europeană este la J.D. Vance”, explică Dungaciu.

„Vance a venit în Europa și a căzut în timp”

A doua chestiune punctată de profesorul Dungaciu este starea Europei găsite de J.D. Vance, o regiune politică ce seamănă cu Statele Unite din perioada administrației Biden. „Vicepreședintele american a căzut în timp”, spune Dungaciu.

„A venit în Europa și a căzut în timp. J.D. Vance a găsit Uniunea Europeană așa cum era America în timpul administrației Biden, adică o regiune politică în care statul intervine, nu asigură egalitatea competitorilor în alegerile democratice, există intruziune în spațiul public, presa este controlată, presa este manipulată, statul manipulează, invocând pretexte care nu au acoperire în realitate. Adică, exact America administrației Biden, cu care administrația Trump s-a luptat”.

„Dacă nu ești ca America, nu poți să fii cu America”

Un al treilea palier analizat de Dungaciu este mesajul pe care administrația americană l-a transmis României. Acesta este unul simplu: Dacă nu ești ca America, nu poți să fii cu America.

„A transmis un semnal României foarte clar, din punct de vedere al funcționării instituțiilor, care ar trebui înțeles așa: dacă vrei să fii cu America, trebuie să fii ca America.

Dacă nu ești ca America, nu poți să fii cu America. Adică, dacă nu împărtășești aceleași valori, dacă nu crezi la fel despre cum trebuie să funcționeze democrația, despre libertatea în spațiul public, despre libertatea alegerilor, nu o să fii niciodată un partener real al Americii. Adică, nu o să fii cu America”, spune analistul.

„Alegerile prezidențiale vor deveni testul unei relații posibile strategice cu Statele Unite”

Dungaciu interpretează mesajul transmis României în felul următor: „lucrurile trebuie să nu mai funcționeze cum au funcționat în turul întâi”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button