Știrile 60m.RO

Dacian Cioloș, vehiculat pentru conducerea SRI: o numire pregătită în tăcere, nu în transparență

Dacian Cioloș, fost premier tehnocrat și figură cu un profil internațional puternic, este luat în calcul pentru conducerea Serviciului Român de Informații sau a Serviciului de Informații Externe. Deși președintele Nicușor Dan invocă transparență și consultări, sursele politice indică o listă gata făcută. Într-o perioadă tensionată, în care încrederea în instituțiile-cheie e deja fragilă, această posibilă numire stârnește reacții și ridică întrebări despre cine influențează cu adevărat deciziile de la vârful statului.

După mai bine de un an în care Serviciul Român de Informații a funcționat fără un director numit oficial, ca urmare a demisiei lui Eduard Hellvig în 2023, președintele României, Nicușor Dan, anunță că urmează să facă o propunere „echilibrată” pentru conducerea serviciului. Potrivit informațiilor, printre numele discutate se află și Dacian Cioloș, fost prim-ministru tehnocrat, fost europarlamentar și fost consilier al lui Ilie Bolojan.

În mod oficial, președintele afirmă că este încă „în proces de analiză” și că va consulta partidele parlamentare pentru a evita o respingere în plen. Însă, dincolo de această retorică previzibilă, sursele indică faptul că lista este deja stabilită. Și în niciun caz transparentă.

„Propunerea va veni de la mine. O să mă consult cu partidele, dar numirea, în mod constituţional, o face preşedintele”, a afirmat Nicușor Dan, într-o declarație care sună mai degrabă a asumare personală decât a dialog democratic.

Reamintim că numirea directorului SRI trebuie validată de Parlament, unde actuala coaliție poate asigura o majoritate. Cu toate acestea, legitimitatea morală a unui astfel de vot depinde de deschiderea procesului, care în cazul de față lipsește aproape total.

Pe fondul acestor pregătiri, SIE rămâne condus de Gabriel Vlase, contestat recent în spațiul public după ce presa a dezvăluit că s-a aflat la Abu Dhabi, asistând la Marele Premiu de Formula 1, exact în perioada în care CCR anula alegerile prezidențiale, invocând interferențe externe. Justificarea? O „misiune externă”, potrivit președintelui comisiei de control parlamentar.

Astfel, în timp ce în fața camerelor se mimează analiza și echilibrul, în culise se negociază tăcut direcția viitoare a unor instituții esențiale pentru siguranța națională.

Opinia publică nu a întârziat să apară. Jurnalistul Dan Bucura a declarat:

„Nicușor se pregătește să pună bomboana pe coliva românilor.”
Cu un sarcasm deloc subtil, jurnalistul acuză că numele noului șef al SRI a fost deja decis și livrat „în plic” președintelui, care acum ar căuta doar strategii pentru a-l trece de votul din Parlament.

„Viitorul șef al celui mai important serviciu secret ar putea fi un român verde pe nume Dacian Julien Cioloș, care are și o soție drăguță, pe doamna Valerie Villemin, devenită Cioloș.”
Bucura sugerează că posibila legătură a familiei Cioloș cu Franța ar putea reprezenta mai mult decât un simplu detaliu biografic.

„Gurile rele spun că soții Cioloș ar avea strânse legături cu structuri ce au atribuții informativ-operative în statul francez. Așa, și?! Dacă e adevărat, înseamnă doar că am reușit să operaționalizăm un flux de management internațional.”
Ironia jurnalistului e transparentă: nu mai e nevoie să sune Emmanuel Macron în România, informațiile pot circula eficient, direct, „pe firul Julien”.

„Hai că poate îi iese și asta lui Nicușor. Și apoi se poate încuia liniștit în palat, departe de lumea dezlănțuită și de presa ticăloasă care îl tot întreabă de donatori, TVA și alte chestii stresante…”
Comentariul concluzionează un tablou sumbru, în care deciziile majore ale statului se iau în tăcere, la adăpost de ochiul public și în afara oricărui control democratic real.

Într-un stat care încă pretinde că e democratic, numirea șefilor din servicii nu ar trebui să fie o chestiune de bilețele și obediență, ci un act de responsabilitate și transparență. Din păcate, România pare că rămâne, și de data asta, tot la capitolul „se decide între ei”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button