Curtea Supremă de Justiție din România și Parchetul General contrazic bandele G4media în scandalul interceptărilor publicate: Niciun jurnalist nu a avut acces și nici nu a consultat dosarul ÎCCJ sau dosarul SIIJ
Curtea Supremă de Justiție a României și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au reacționat astăzi, în mod oficial, după ce în urma unei solicitări în baza legii 544/2001, cele două instituții au fost întrebate dacă au acordat acces jurnaliștilor la dosarul penal din care G4media a publicat ieri interceptări și pe care G4media susține de mai multe ori în textul publicat că l-a consultat.
„Dosarul nr.1040/1/2023 al Secției Penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție, având ca obiect contestație durată proces – a fost soluționat de către judecătorul de drepturi și libertăți prin încheierea pronunțată la data de 03.05.2023.
Potrivit prevederilor art. 488 alin 5 din Codul de procedură penală: Contestația se soluționează prin încheiere, în camera de consiliu, cu citarea părților, a subiecților procesuali principali și cu participarea procurorului.
În urma verificărilor efectuate în evidențele Biroului de informare și relații publice în cadrul ÎCCJ nu au fost identificate solicitări din partea reprezentanților presei privind accesul sau consultarea actelor dosarului nr. 1040/1/2023 al Secției penale”, susține în răspunsul oficial ÎCCJ.
Dosarul 1040/1/2023, înregistrat pe rolul Secției Penale a Curții Supreme, la fond, cu obiect „contestație proces” a avut deja 2 termene de judecată.
Potrivit site-ului ÎCCJ, primul termen a avut loc pe 19 aprilie 2023 – și s-a finalizat cu o amânare, iar al doilea termen a avut loc chiar pe 3 mai 2023, ieri, în ziua publicării stenogramelor pe care G4media susține că le-a consultat.
Soluția dată de judecătorii ÎCCJ în dosar a fost următoarea: „Restituirea pe cale administrativă către petenţii Man Ciprian Florentin şi Ardelean Cristian Marius a contestaţiei privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 90/P/2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secţia de urmărire penală şi criminalistică (fost dosar nr. 1/P/2019 al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie). Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 03 mai 2023”.
Contestatori în acest dosar au fost procurorii Cristian Ardelean, Ciprian Man, 5 persoane sunt constituite ca părți vătămate iar 2 persoane sunt constituite ca intimați (suspecți).
Pe 21 iunie 2021, același site G4media.ro, sub semnătura jurnalistului TVR Alex Costache, anunța, citând portalul instanței supreme că foștii procurori DNA, Ciprian Man și Cristian Ardelean, acuzați de presupuse abuzuri, solicită ÎCCJ să oblige Secția specială să le soluționeze mai repede dosarul. În articol era citată o declarație oferită G4media.ro de către procurorul Cristian Ardelean:
„În dosarul nostru se confirmă ceea ce a spus și CJUE în hotărârea din 18 mai. E cea mai bună dovadă că SIIJ nu asigură magistraţilor anchetaţi dreptul la apărare şi la un proces echitabil – inclusiv în ceea ce priveşte durata rezonabilă a procedurilor. Din moment ce nu am avut acces la dosar și nici acum, la peste un an și jumătate, nu ni s-a explicat în ce constă acuzațiile. Ce ni se reproșează? Că nu știm exact. În momentul de față, nici nu știm la ce procuror e repartizat dosarul. Nu se dorește să se afle cine a făcut înregistrarea care ni se impută, în ce scop, cum s-a ajuns sa fie divulgată în public. În concluzie, nu se dorește aflarea adevărului”
Și Parchetul General susține astăzi că niciun jurnalist nu a trimis vreo solicitare privind consultarea dosarului SIIJ din care G4media a publicat interceptări iar legal nici nu era posibil acest lucru:
„La Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nu a fost înregistrată nicio solicitare având obiectul indicat de dumneavoastră. Totodată, precizăm că, potrivit art.27 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, „dosarele aflate pe rolul parchetelor nu pot fi studiate de reprezentanții mass media. Accesul jurnaliștilor la informațiile de interes public privind stadiul în care se află cercetările efectuate în cauză se realizează prin emiterea de comunicate sau prin comunicarea de informații la cerere, în condițiile legii”.
Ieri, site-ul G4media a publicat sub pseudonim (Ionuț Dorobanțu) un material conținând stenograme/ interceptări (foto/ capturi ) dintr-un dosar penal al SIIJ/ Parchetul General, susținând de mai multe ori în text că dosarul a fost consultat de G4 media.
Titlul materialului publicat de G4media a fost: „DOCUMENTE. Cum a vrut Secția Specială să îi acuze de șantaj pe ONG-iștii și jurnaliștii nemulțumiți de ghidul de comunicare cu presa făcut de CSM-ul condus de Lia Savonea/ Secția a cerut mandat de interceptare pentru șefa Freedom House, Cristina Guseth și procuroarea Alexandra Lăncrănjan”. (link)
În urma devoalării de către G4media a convorbirilor înregistrate, parte a dosarului penal, judecătoarea Lia Savonea, președinte al Curții de Apel București, fost președinte al CSM și judecător promovat la ÎCCJ, a anunțat public că va face sesizare penală pentru o potențială săvârșire a infracțiunii de șantaj.