Social

Cum sunt umiliți românii care vor să se pensioneze

Mulți români au depus dosarele pentru pensionare nu au primit nicio decizie de la casele de pensii. Practic, oamenii nu știu dacă cererile le-au fost acceptate, dacă vor fi penalizați sau ce venit vor primi. Este și cazul Gildei Holdean, o femeie din Capitală care așteaptă de mai bine de trei luni să vadă dacă dosarul i-a fost acceptat. 

„Am un copil cu probleme și nu mai pot să fac față. Ea are neoie de îngrijire și trebuie să stau cu ea. De pe 2 aprilie până pe 28 mai, atunci mi-a spus <<Așteptati acasă că vă vine decizia, e la verificator>>”, spune o viitoare pensionară.

Iar după 37 de ani în care a lucrat la Institutul de Fizică Atomică din Măgurele, Gilda Holdean a decis să depună dosarul pentru a se pensiona anticipat cu penalizare. A strâns actele și le-a depus la Casa de Pensii în luna aprilie. De atunci, femeia nu mai are niciun venit de 3 luni, iar cheltuielile sunt uriașe. Deși i s-a spus că decizia de pensionare va fi trimisă la domiciliu, aceasta nu a primit niciun act.

„Cum mă descurc? Vă dați seama că nu mai am niciun leu și că se afișează întreținerea. Deja am penalități, cine le plătește? Risc să închidă gazele, curentul. Dacă le inchide, redeschiderea cine o suportă?”, spune femeia.

Potrivit legii, decizia ar fi trebuit trimisă în 45 de zile. Femeia nu știe dacă dosarul i-a fost acceptat sau respins și nu știe nici ce pensie va primi.

Reporter: Ce veți face în perioada următoare dacă decizia va întârzia să vină și tot nu veți ști dacă s-a acceptat?

Gilda Holdean: Fac greva foamei și mă duc în față la Casa de Pensii.

Reporter: Ce pensie vă așteptați să primiți?

Gilda Holdean: Nu știu…cu penalizare cât ar fi, numai să vină. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button