Cum sunt cumpărați jurnaliștii la bucată de PSD și PNL, pentru a-i minți pe români
Partidele politice au inventat un sistem prin care cumpără presa cu bani de la bugetul de stat, trecuţi prin conturile unor intermediari şi livraţi apoi către trusturile media, scrie Recorder, prefaţând un incendiar material video despre modul în care politicul cumpără mass-media.
Potrivit investigaţiei, grosul milioanelor de euro de la coaliţia de guvernare merge către televiziunile de ştiri Antena 3, Digi 24, România TV, Realitatea şi B1 TV.
Sumele uriaşe primite de partide din banii de la buget ajung la companiile mass-media prin intermediul agenţiilor Vertigo şi All Media.
Potrivit Recorder, PSD ar fi plătit doar prin intermediul Vertigo, în ultimii trei ani, următoarele sume către o serie de televiziuni:
– 3,1 milioane de euro – Antena 3 Group/Antena Group
– 3 milioane de euro – RTV
– 850.000 de euro – B1 TV, Ancore Media
– 470.000 de euro – Outsmart Media
– 230.000 de euro – RCS-RDS, respectiv Digi.
Au mai primit bani prin intermediul Vertigo şi o serie de publicaţii precum Gândul (540.000 de euro), Adevărul (540.000 de euro), Evenimentul Zilei şi Capital (395.000 de euro), DC News (375.000 de euro), Stiripesurse (350.000 de euro).
Printre site-urile care au primit bani de la PNL sunt: Newsweek (5.000 de euro/lună), PS News (5.000 de euro/lună), Pres Ziariştii (3.000 de euro/lună).
„Este un pact între jurnalişti şi politicieni, în care presa s-a grupat într-o singură tabără şi stă cu capul plecat în faţa partidelor care s-au grupat şi ele într-o singură coaliţie. Un monolit de putere pe care nu mai are cine să-l conteste şi despre derapajele căruia află tot mai puţină lume, pentru că informaţia este atent controlată.
Preţul plătit de partide pentru ca presa să tacă şi să se uite în altă parte se ridică la zeci de milioane de euro, iar contractele pe baza cărora se livrează aceste sume sunt ţinute la secret şi protejate cu clauze de confidenţialitate.
Într-o investigaţie pornită de la un mail anonim care ne-a furnizat o serie de documente, Recorder a pătruns în interiorul acestui sistem care a devenit o ameninţare pentru democraţia din România.
După câteva luni de documentare, am decriptat circuitul banilor şi am cerut explicaţii de la trusturile de presă şi de la politicienii care le finanţează. Am încercat să explicăm unul dintre cele mai grave fenomene cu care se confruntă societatea românească: cum au ajuns partidele să cumpere presa cu banii noştri.”, scriu jurnaliştii de la Recorder.