OpiniiȘtirile 60m.RO

Cum și-a luat România țeapă cu Marea Britanie: au avut libertatea capitalului, dar nu am avut dreptul la muncă

Știți cum este cu această Uniune Europeană? Fiecare trage în direcția lui fără a-i păsa cât de puțin de ceilalți.

Marea Britanie a ieșit din Uniunea Europeană și a lăsat cu ochii în soare pe români, dar și pe alții.

Timp de mulți ani românii nu au putut lucra liber pe piața din Marea Britanie, adică putem spune răspicat că piața europeană cu circulația liberă a forței de muncă nu a existat.

În acest timp britanicii și ceilalți au cerut României să liberalizeze piața de capital, să vină să cumpere la liber fabrici, terenuri ieftine și multe altele.

Politicienii români proști și trădători au acceptat acest lucru cu prea mare ușurință, însă nu au cerut egalitate, bunul cel mai de preț al acestei țări fiind omul, românul, văzut în afară ca și forță de muncă.

Ei au putut cumpăra și face afaceri în România, România nu a putut să presteze servicii în afara țării decât condiționat.

Ne-au cerut libertate în circulația capitalului și au cumpărat pe nimic Petrom, Dacia, gazele din Marea Neagră, Apa Nova… au încercat să ne construiască autostrăzi invizibile. Știm cu toții că aceste lucruri s-au făcut sub protecția clasei politice românești, dominate de PNL și PSD cu toate surogatele ce s-au mai plimbat prin parlament. Corupția la intrarea în Uniunea Europeană a venit mai mult din exterior decât din interior, cu țepe la nivel înalt primite de români prin intermediul clasei politice.

Pentru banii europeni, la care și noi am cotizat, au pus condiții foarte grele pentru români și atunci când ei au fost obținuți i-au fugărit pe beneficiari cu procuratura de parcă românii ar fi cei din urmă criminali. Ungaria spre exemplu nu a cercetat nici o companie maghiară pentru fraudă din bani europeni în timp ce procurorii din România au blocat majoritatea proiectelor din prea mult elan.

Deci circulația forței de muncă nu, circulația capitalului da.

Acum, după ce și-au umplut buzunarele și a venit momentul să fie și ei solidari, britanicii au părăsit Uniunea Europeană.

Au început negocierile, dar ele nu au ajuns și nici nu vor ajunge la un capăt și asta pentru că fiecare își vede de ale lui, nu de cele ce ar putea aduce un profit comun.

Până la sfârșitul anului ar trebui să existe un acord încheiat deoarece pe 31 decembrie expiră termenul de aprobare în parlamentele țărilor implicate, adică toate. Sigur că se va da un nou termen, cam așa merg lucrurile prin Europa.

Lipsa unui acord comercial ar duce în mod automat la impunerea de taxe la mărfurile care circulă între statele membre ale Uniunii Europene și Marea Britanie.

Există mai multe puncte unde oficialii nu cad la un acord, printre care: pescuitul liber în apele maritime aferente Marii Britanii, egalitate a condițiilor pentru companii, inclusiv cu privire la subvențiile acordate, nu se știe cine va reglementa diferendumurile ce vor apărea pe viitor.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button