Cum se șterge memoria istorică în Ucraina? Un monument al eroilor uciși de bolșevici, înlocuit cu o statuie a sovieticilor căzuți în luptele de ocupare a Basarabiei

Distribuie acest articol!

A fost dărâmat un monument ridicat în memoria eroilor jandarmi uciși de bolșevici. În locul lui a apărut o statuie a sovieticilor căzuți în luptele de ocupare a Basarabiei. Acest lucru a fost sesizat pe pagina de Facebook „Monumentele Basarabiei Furate”.

„În comuna Staro-Cazaci (Cazacii Vechi) din sudul Basarabiei (astăzi Ucraina) a existat un monument ridicat în 1921 în memoria unor eroi uciși mișelește de bolșevicii care pregăteau răscoala de la Tatarbunar. Astăzi, pe acel loc se înalță sfidător statuia sovieticilor căzuți în luptele de ocupare a Basarabiei”, se arată în postare.

Monumentul interbelic a fost inaugurat pe 13 mai 1921 și realizat de Iacobciuc Grigore din comuna Cazaci. Pentru edificarea monumentului înalt de 8 metri au fost cheltuiți 23.000 de lei. Postamentul avea o lățime de 2 m.p și înălțimea de 1m, pe când trunchiul monumentului avea o înălțime de 1,5m și lățimea de 1m, ia obeliscul era înalt de 5,5m, fiind străjuit de vulturul cruciat.

Obeliscul a fost ridicat pentru cinstirea memoriei jandarmilor: plutonier Prădatu și sergenții Bolea Toma, Bălășan, Lungu – căzuți eroic în luptele cu bandele bolșevice în satul Staro-Cazaci. Jandarmii considerau acest monument ca un simbol de jertfă, iar vulturul drept icoana țării și credinței pe care au apărat-o și vor apăra totdeauna, fiii credincioși în trecutul și destinele neamului nostru”, mai precizează sursa citată.


Distribuie acest articol!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: