Republica Moldova

Cum riscă Dodon să pună Moldova în genunchi în fața Rusiei printr-un acord economic înrobitor

Igor Dodon, președintele pro-rus al Republicii Moldova, a încheiat cu Federația Rusă un acord de împrumut cu condiții fără precedent, potrivit presei moldovene. Astfel, un punct al acordului juridic din împrumutul de 200 de milioane de euro prevede că „orice datorie restantă a oricărei entități din Republica Moldova către Guvernul rus sau instituții ale Guvernului rus, unde există acordul părții moldovenești, devine automat parte a acestui contract”.

Mai precis: datoria restantă a oricărei firme sau instituții înregistrată în Moldova față de statul rus este preluată automat de guvernul Republicii Moldova pe durata de zece ani a acordului. De unde vine pericolul? Din faptul că economia Moldovei este profund ”rusificată”, mii de companii moldovene având capital rusesc și datorii (inclusiv restanțe) către bănci, instituții de stat din Rusia. Or, preluarea tuturor acestor datorii private ale unor companii de către guvernul Republicii Moldova ar putea duce la preluarea de facto a economiei moldovene de Rusia.

Moldova a mai trăit un asemenea moment în trecut, după cum explică pentru Deutsche Welle deputatul de opoziție Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA: „Ultima dată când Rusia a oferit un credit Republicii Moldova (pentru achitarea penalităților la datorii), Chișinăul a pierdut controlul statului asupra rețelei interne de gaze naturale. S-a întâmplat în anii 1994-96. Atunci, Rusia a preluat, în contul datoriilor create, pachetul de control (51% plus un alt pachet transmis administrației separatiste de la Tiraspol) la compania MoldovaGaz”.

Maia Sandu, șefa principalului partid de opoziție (PAS) a anunțat că va sesiza Procuratura Generală pentru un presupus abuz comis de demnitarii publici care au admis negocierea și semnarea Acordului de împrumut rusesc în detrimentul intereselor Republicii Moldova și a cetățenilor săi.

„Ministrul finanțelor, Sergiu Pușcuța, nu știe cine a negociat Acordul pentru împrumutul rusesc din partea Ministerului Finanțelor. Nu știe nici de ce au fost incluse în Acord prevederi păguboase pentru țara noastră, de exemplu despre asumarea de către stat a datoriilor private, prevederi care nu se regăsesc în acordurile de împrumut semnate de Federația Rusă cu alte țări. Ministrul finanțelor bate apa-n piuă și se spală pe mâini, spunându-le deputaților că e treaba lor dacă votează Acordul sau nu”, arată Sandu într-un comunicat de presă.

Acordul a fost semnat de ambasadorul Moldovei la Moscova, a fost aprobat de guvernul de la Chișinău și urmează să fie ratificat de Parlament pentru a putea intra în vigoare. Mai mulți parlamentari din PDM, fostul partid al lui Vlad Plahotniuc, acum aliat cu Igor Dodon, și-au exprimat nemulțumirea față de acord, dar replica lui Dodon a venit rapid sub forma unui șantaj politic: a anunțat posibile alegeri parlamentare anticipate, alegeri care ar lăsa PDM în afara Parlamentului (partidul este în pica liber după ce a intrat la guvernare alături de socialiștii pro-ruși).

Acordul mai conține o prevedere aspru criticată de opoziție și de o mare parte a societății civile: obligația ca guvernul de la Chișinău să faciliteze participarea companiilor ruse la lucrările de infrastructură finanțate de acest acord de împrumut.

Practic, banii dați cu împrumut de Moscova se vor întoarce în Rusia prin intermediul companiilor rusești care vor câștiga contractele de infrastructură.

Back to top button