Cum luptă Finlanda cu știrile false? Din nou, secretul stă în renumitul ei sistem de învățământ

Fapte distorsionate, imagini manipulate, statistici falsificate, bine ați venit în lumea fake news – o serioasă amenințare la adresa democrației din multe țări. Finlanda este, însă, printre cele care conduc bătălia împotriva informațiilor false și a jumătăților de adevăr. Poate vă întrebați cum. Răspunsul e simplu: prin educarea cetățenilor pentru a deveni consumatori critici de informații îndoielnice. Dar, cel mai important, prin a-i învăța pe copii să-și pună întrebări. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Telefonul fără fir

Copiii se joacă „Telefonul fără fir”. E un joc distractiv și totodată vechi. Dar și o experiență de învățare, deoarece acești puști de 9 ani descoperă că un mesaj se poate schimba atunci când este transferat de la o persoană la alta.

Arthur, ultimul din lanț, spune tuturor ceea ce a auzit: „Vulturul ieșit din ou”.

Care a fost versiunea inițială?

„Câinele aleargă pe pajiște”.

Râsete.

Cumva, câinele s-a transformat într-un vultur care iese din ou.

Leena, profesoara, își întreabă elevii: „Dacă Arthur ar fi pretins că e o informație reală, ar fi fost corect sau greșit?”

Așa se întâmplă când informația circulă din gură în gură. Tocmai de aceea, în Finlanda, ca și în alte părți, jocul se numește „Telefonul fără fir”.

„Începem încă de la grădiniță”

Școala franco-finlandeză din Helsinki este un pionier atunci când vine vorba de lecții despre internet predate copiilor. Conceptele aplicate aici au devenit în 2016 un standard la nivel internațional. Sfera digitală e cuprinsă în programa tuturor claselor.

La matematică, de exemplu, spune directorul Kari Kivinen, copiii ar putea învăța cum pot fi manipulate statisticile. În artă, modul în care pot fi recunoscute imaginile false. Și crede că nu e niciodată prea devreme să înveți astfel de lucruri.

„Începem de la o vârstă fragedă, încă de la grădiniță, pentru că elevii de 6 ani sunt mari consumatori de tot felul de produse media: muzică, filme, cărți și reviste pentru copii”, spune Kari Kivinen, directorul școlii franco-finlandeze.

Îi arată unui elev de clasa a VII-a cum să verifice dacă o imagine este falsă. Ca aceasta – se presupune că e o imagine din Hyde Park, SYDNEY, cu gunoiul lăsat de activiștii pentru mediu.

„Aici vedeți titlul Proteste climatice și această imagine. Există și o mulțime de articole despre subiect. Mai jos, vedeți ce s-a întâmplat de fapt. Fotografia arată gunoiul dintr-un loc cu totul diferit, Hyde Park din LONDRA, după un eveniment care promova legalizarea canabisului”, le explică Kari Kivinen elevilor.

Minciuni despre sistemul de protecție a minorilor. Rusia practică fake news-ul de 10 ani

Finlanda ia foarte în serios demontarea știrilor false – inclusiv cele din Rusia vecină.

Țarul rus Alexandru al II-lea încă domină Piața Senatului de la Helsinki. Așadar, finlandezii au fost mereu prudenți când a venit vorba de propaganda Kremlinului.

„Campanii de dezinformare am văzut încă din timpul Războiului Rece. Dar sub forma lor actuală, primele semne clare au apărut în urmă cu aproximativ zece ani. Mass-media supusă Kremlinului a început să răspândească minciuni despre sistemul finlandez de protecție a minorilor. De exemplu, au apărut acuzații că autoritățile finlandeze vânează copiii de origine rusă și îi plasează în grija statului fără un motiv real – sau că îi vând cuplurilor gay din Statele Unite. Acest tip de afirmații au fost prezente în știrile din prim-time. Se întâmpla cu zece ani în urmă” – arată Jussi Toivanen, oficial finlandez.

Înapoi la școală. Acești elevi de clasa a IX-a aruncă o privire critică asupra propriului consum de produse media. Asemenea elevi știu că există o mulțime de informații greșite pe internet și că trebuie să își verifice sursele de două ori. „Pui totul la îndoială. Uneori este greu”, spune un elev.

Vizita noastră în Finlanda ne arată că nu este nevoie să ne facem griji pentru tânăra generație de aici. Sunt detectivi începători cu apetit pentru media!
N-ar fi o idee rea și ca adulții să urmeze câteva cursuri de alfabetizare media.

Sursa: www.digi24.ro

 • Se va ține de cuvânt? Firea gata să facă testul poligraf să aflăm dacă a luat șpagă sau nu
  Gabriela Firea, primarul în funcție al municipiului București, declară că este gata să facă testul poligraf ca să știe Bucureștenii dacă a luat vreodată șpagă sau nu: „Keep calm! Am fost si raman pro-testare! Raspund prezent oricarui tip de test. Viata si activitatea mea sunt carti deschise. S-au straduit diversi sa-mi rescrie biografia dar au
 • Când un pod(CIUREL) nu duce nicăieri, normal că este aglomerat
  Să mulțumim încă o dată incompetentului primar al municipiului București… A reușit cu succes să dea drumul unui pod care nu duce nicăieri. Pilele, relațiile și cunoștințile doamnei Firea nu au folosit la nimic în acești ani scurși degeaba pentru București. Când iei unii care au colapsat Voluntariul și îi pui să conducă una din
 • În ultimii 20 de ani ,planeta a pierdut aproape 100 de milioane de hectare
  Un studiu publicat recent de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultura (FAO) arată că planeta a pierdut în ultimele două decenii aproape 100 de milioane de hectare de păduri, marcând un declin constant, deși într-un ritm mai lent decât înainte și cu tendințe diferite de la un continent la altul. Proporția ocupată de păduri
 • USR vrea referendumul „Fără Penali” odată cu alegerile parlamentare
  USR propune organizarea, odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, a referendumului pentru modificarea Constituţiei astfel încât persoanele cu condamnări penale să nu mai ocupe funcţii publice. „Astăzi se împlinesc fix doi ani de zile de când iniţiativa Fără Penali a ajuns în Parlament. Şi tot astăzi se împlinesc fix doi ani de când
 • Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Roma
  Simona Halep a făcut spectacol în finala turneului Premier 5 de la Roma. A învins-o pe Karolina Pliskova şi a câştigat pentru prima dată turneul de la Roma. Cehoaica a abandonat în setul 2, după ce a pierdut cu 6 la 0 primul set. Pentru victoria din finală, Halep va încasa 150.000 de euro. Este
%d blogeri au apreciat: