Cum a reușit China iar democrațiile europene nu?
În decembrie 2019, adică acum trei luni, coronavirusul era doar o poveste îndepărtată. Cică un chinez a mâncat un liliac și a răcit.
În ianuarie răspândirea în China era deja una semnificativă, pentru ca în februarie situația să fie una dramatică.
O lună mai târziu numărul de noi de cazuri apărute în China a scăzut dramatic, iar decesele au încetinit brusc.
China a întârziat aplicarea unor măsuri, dar când a fost nevoie a făcut-o dur. S-au închis activitățile economice, s-au izolat complet orașele contaminate, au fost închise persoanele în case.
Nu s-a mai pus problema unor riscuri economice când s-a constatat că problema de sănătate publică este una gravă.
Europa și restul lumii au dispus de o fereastră de oportunitate, dar aceasta nu a fost folosită. Guvernele democratice nu au fost în stare să aplice măsuri imediate și dure. Frica de rezultatul de la urne face ca deciziile să fie pe placul cetățeanului, nu pe interesul său.
Politicienii europeni nu au fost în stare să ia măsuri dure, iar europenii nu sunt învățați să le respecte.
În Italia nici astăzi, când sunt mii de morți, cetățenii tot nu ascultă. Iar numărul de victime l-a depășit pe cel din China, țară cu o populație de 20 de ori mai mare.
Există însă și excepții. România a fost țara cu cele mai dure măsuri aplicate și în faze incipiente. Obișnuiți cu regimuri crunte, românii au ascultat.
În acest moment doar câteva sute de cazuri sunt confirmate și nici un deces. S-au impus restricții dure de izolate a celor veniți din zonele de risc.
Persoanele contaminate au fost internate. Starea de urgență a fost declarată și s-au luat măsuri imediate. O parte a economiei s-a blocat dar acest lucru va salva vieți și va bloca extinderea infecției.
Mii de spații de cazare au fost puse la dispoziția statului pentru izolarea persoanelor suspecte.
S-au alocat sume considerabile de bani în cercetarea medicală. Se testează deja medicamente și soluții.
S-au dat comenzi pentru industria națională pentru a se produce echipamente medicale de protecție în condițiile în care ele nu se mai găsesc din import.
Aceste măsuri s-au aplicat la zero persoane decedate. În acest timp Franța, Anglia, Germania și Italia au aplicat măsurile cu o întârziere criminală. Deja erau sute de morți și zeci de mii de persoane infectate. Cetățenii nici astăzi nu respectă măsurile afectând criminal pe cei în vârstă.