Politică

Cu cât se vindeau posturile în timpul guvernărilor liberale interbelice

Cu toate că guvernarea Brătienilor reprezintă un moment important în istoria Partidului Național Liberal (PNL), un articol de ziar din anul 1928 vorbește despre modul în care liberalii de la acea vreme vindeau posturi administrative precum cel de primar sau prefect, contra unor sume importante de bani.

Un astfel de articol apare în numărul 105 din 20 februarie 1928 al ziarului „Dreptatea”, scos la lumină de fostul consilier prezidențial Cristian Preda. „PNL păstrează până azi cu sfințenie tradiția”, susține acesta.

Titrat „Un loc de primar costă 50.000 lei un loc de prefect costa 200.000 lei”, articolul vorbește despre modul în care posturi administrative erau traficate sub patronajul ministrului de interne.

„La Bihor, district din România posturile administrative sunt traficate după un tarif special. „Prefect de județ” este o demnitate ce poate ocupa după vărsarea sumei prevăzute în tarif: 200.000 lei. Sunt și locuri mai ieftin: de pildă modestul post de primar se poate obține contra sumei de 50 mii lei, fără nici o altă reducere.

Locurile au fost tarifate după punga fiecăruia, astfel sunt și sărăcăioase posturi de notari comunali ce se vând cu prețul minimal de lei 7.000, deși în regiunile mai bogate un notar nu poate funcționa decât după plata sumei de 16.000 de lei”, se arată în articolul citat.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button